073-7944445

שימו שמן: איך עוברים את חנוכה מבלי להשמין?

חג האורים מביא איתו הרבה שמחה, אור ומשפחתיות, אך גם לא מעט מאכלי חג שיכולים בקלות לגרום לחגורה שלנו להתהדק. האם זה אפשרי ליהנות מהחג מבלי לסיים אותו עם כמה קילוגרמים עודפים? בשתי מילים – בהחלט כן. כמה טיפים תזונתיים לחג שמח וקליל.

הדברים הראשונים שקופצים לנו לראש כשאומרים את המילה "חנוכה" הם ללא ספק סופגניות שמנמנות, לביבות חמימות וריבת תות בוהקת עם כתמי אבקת סוכר (ואולי כמה נרות חנוכייה, אולי). ולא בכדי, מכיוון שהמאכלים האלה הפכו לחלק בלתי נפרד מסממני החג והדלקת הנרות המסורתית. עם זאת, השילוב בין פחמימות לשומן, בנוסף לטיגון שמצטרף לכל העסק, לא מוסיף לנו המון בריאות ובטח שלא עוזר להיקף המותניים. אז איך בכל זאת מוצאים את האיזון? הנה כמה כללים שיעזרו לכם לעבור חג החנוכה בשלום:

1. שימרו את הסופגניות למאפייה – כל מי שאי פעם הכין בבית סופגניות יודע שמלבד המון התעסקות, התפחות, הזרקות ושמן רב שנשפך, מסיימים את התהליך עם כמות אדירה של סופגניות שמחכות להן על השיש. תוסיפו לזה את העובדה שסופגניות טריות הן הרבה יותר טעימות ומספקות מכאלה שהוכנו רק אתמול, וקיבלתם כמות עודפת ומיותרת של סופגניות שאתם והמשפחה תאכלו כי "יש הרבה מה לסיים" ו"חבל לזרוק". זה בנוסף לעובדה שבטיגון ביתי אנחנו לא תמיד מקפידים על טמפרטורת שמן נכונה, שעלולה לגרום לבצק לספוג יותר שמן מהרגיל. אז אלא אם כן אתם מתכננים הדלקת נרות המונית, תשאירו את הכנת הסופגניות למאפייה ותקנו אותן טריות – וכאן נכנס הסעיף הבא.

2. קנו בדיוק בכמות הנכונה – יש הדלקת נרות חגיגית ואתם 5 נפשות? קנו עד 5 סופגניות – גג אחת לכל אחד. כך תבטיחו לעצמכם שתחלקו שווה בשווה ולא תאכלו יותר מסופגניה בודדת, וגם הילדים לא יוכלו להפריז בכמויות של הקינוח המטוגן.

3. אפוי ושפוי – לפעמים אפייה בתנור היא פיתרון נהדר על פני טיגון. בטיגון שמן רב נספג פנימה לתוך הבצק / הלביבות, ובאפייה אנחנו יכולים להשתמש בכמות מזערית של שמן. נכון, סופגניות אפויות הן רחוקות מהדבר האמיתי (ואפשר לוותר עליהן), אבל לביבות אפויות יכולות להיות מאוד טעימות ואפילו מזינות. חממו את התנור לחום גבוה ושימו את הלביבות על נייר אפייה עם מעט ספריי שמן, אתם תופתעו מהתוצאה. אפשר גם לצרף מגוון נוטריינטים וטעמים מלהיבים למתכון אם תוסיפו ללביבות ירקות כמו בטטה, סלק מגורד, כרובית, קישואים ועוד, ותגישו אותן לצד מטבל מפנק של יוגורט / גבינה מתובלת. יכולה לצאת מזה אפילו ארוחה מאוזנת!

4. לכו על הקלאסי – כיום יש מגוון רחב של סופגניות, עם ציפויים מפנקים וקונסטרוקציות מרשימות. קצפת, שוקולד, קרם פטיסייר ועוד. לפעמים כל התוספות האלה מעל לסופגניה מוסיפות המון שומן וקלוריות לכל יחידה. העדיפו את הסופגניות עם המילויים הקלאסיים – ריבת תות, ריבת חלב, שוקולד – כאלה שרק קצת אבקת סוכר מלמעלה נותנת להם את הטאץ' הסופי, וככה תוכלו לחסוך מעצמכם את התוספת המיותרת.

5. הגודל כן קובע – ככל שהשנים עוברות, אנחנו עדים ליותר ויותר גדלים שונים של סופגניות – מסופגניות ביס עד לסופגניות ענק. הגודל (ובעצם המשקל) הוא גורם משמעותי בהקשר של כמות הקלוריות והשומן בכל יחידה. כיום אפשר למצוא המון סופגניות בגודל בינוני, בין אם בסופר ובין אם בקונדיטוריות. נצלו זאת! ביחרו סופגניה בגודל סביר, שתוכלו להתפנק ממנה ולחוות את המסורת אבל גם מבלי להגזים.

6. שובע זה המפתח – יש בעבודה הדלקת נרות חגיגית? הוזמנתם למשפחה או חברים להדלקה משותפת? איכלו ארוחה מאוזנת לפני הכוללת חלבון, ירקות ופחמימה, ובואו שבעים ונינוחים. שובע הוא המפתח שלנו לשיקול דעת ואכילה מתוך בחירה מודעת. אם תבואו רעבים, אל תתפלאו על כך שלא תסתפקו בסופגנייה אחת, שיהיה לכם קשה לעצור ושלא תעשו את הבחירות הנכונות.

7. זיכרו כמה זה עולה לכם – בסופו של דבר, סופגנייה בודדה יכולה להכיל בין 300-500 קק"ל, תלוי בגודלה (אם תלכו על בינונית כמו בסעיף הקודם תוכלו למצוא גם כאלה עם 200 קק"ל), ולביבה בינונית כ-100 קק"ל. לפעמים אכילת סופגנייה אחת שוות ערך לאכילה של ארוחה גדולה ומזינה / 5-6 פרוסות לחם / 2 ארטיקים מפנקים או שעתיים של הליכה מהירה. האם היא באמת שוות ערך לכל הדברים הללו מבחינתכם? זיכרו את התהליך שבו אתם נמצאים, וחישבו על המקום שבו אתם כרגע ולאן הייתם רוצים להגיע. לא כל הדלקת נרות חייבת להיות מלווה באוכל, ולפעמים רק ביס או שניים מספיקים כדי לקבל את הסיפוק והתחושה החגיגית. איכלו גם בהנאה וגם בצורה מודעת, וכך תהנו מן החג ללא נזקים.

חג שמח!