מהי השמנה ?

מבעיית התנהגות - למגיפה

עד לשנות ה-90 נחשבה השמנה לעניין התנהגותי לחלוטין. אתם סובלים מעודף משקל? הבעיה היא בכם, בחוסר השליטה שלכם, בחשקים הרגעיים למזונות שונים הגורמים לכם לרצון הכפייתי ללכת למקרר ב-2 לפנות בוקר.

למעשה, אפילו בימינו רבים סבורים שאם אתה סובל מעודף משקל, כל שעליך לעשות הוא פשוט "לסגור את הפה". קל, לא?

לא כל כך. לפני כעשרים שנה החלו רופאים בכירים בארצות הברית לשנות את הגישה. בעוד בעולם המערבי ממשיכים לעלות במשקל, המומחים הבינו שלא מדובר פה בעניין טריוויאלי. השמנה היא בעיה שנובעת מלא מעט סיבות, החל מגנטיקה, דרך תיעוש-יתר של המזון ועד לאורח החיים המודרני, שהרגיל אותנו לשעות רבות יותר של עבודה סטטית במשרד, וכתוצאה מכך גם לחוסר בפעילות גופנית.

זו אחת הסיבות שמרבית הדיאטות לא עוזרות. על פי מחקרים, בין 65 ל-95 אחוז מאלה שיורדים במשקל חוזרים אליו.

הבעיה לא פסחה גם על ישראל:

50%

מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל
חולה בהשמנה

70%

מהחולים בהשמנה חולים גם במחלות נלוות – סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד.

4,000

איש מתים בכל שנה בישראל כתוצאה ממחלות הנלוות להשמנה

למה חשוב לטפל בהשמנה?

השמנה היא מחלה, אשר מהווה את גורם המוות החמישי בעולם ואחד הגורמים המובילים לתחלואה כרונית ולמחלות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד.

על פי הנתונים של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, יותר ממחצית מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מעודף משקל ומהשמנת יתר ‑ כ% 62 אחוזים מהגברים ו־% 55 אחוזים מהנשים בגילים 20־64.
מחקרים אחרונים מראים כי אנשים שמנים יחלו מוקדם יותר במהלך חייהם.

לכן, קיימת חשיבות רבה לטיפול בהשמנה כבר בשלבים המוקדמים, בטרם התפתחות מחלות נלוות, ולעודד את המטופל לפנות לגורמים הרפואיים הרלוונטיים לצורך קבלת טיפול בהשמנת יתר.

גם העובדה שעודף משקל הוא הגורם למגוון רחב של מחלות קשות ושמוות כתוצאה של עודף משקל הפך לסיבה מספר 2 אחרי עישון טבק, סייעה להבנה שבמגיפה רחבת-ההיקף הזאת יש לטפל.


בעוד שאנחנו נלחמים בעודף המשקל בשיטות רבות, החל מדיאטות קפדניות ועד לניתוחים בריאטרים במקרה הצורך, ב-2013 הושגה פריצת דרך רשמית בנושא, כשאיגוד הרופאים האמריקאי קבע בוועידה שנערכה בשיקגו שהשמנה היא מחלה שיש לטפל בה בדרכים רפואיות.

כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע, ויודעים כבר לומר שאחת הבעיות הגדולות שמובילות לבעיית ההשמנה היא שיבוש האיזון בין מנגנוני השובע ומנגנוני הרעב בגוף שלנו , מה שמצריך התערבות תרופתית לטיפול במחלה.

כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע, ויודעים כבר לומר שאחת הבעיות הגדולות שמובילות לבעיית ההשמנה היא שיבוש האיזון בין מנגנוני השובע ומנגנוני הרעב בגוף שלנו , מה שמצריך התערבות תרופתית לטיפול במחלה.

אילו תרופות קיימות כיום לטיפול בהשמנה?

בעקבות ההבנה העמוקה יותר של פעילות מנגנוני השובע והערב בגוף, רשויות הבריאות בארץ ובעולם אישרו בשנים האחרונות לשימוש מספר תרופות יעילות, הפועלות לאיזון המנגנונים האחראים על אזורי השובע במוח וכן על הקיבה.

יש תרופות שפועלות על מנגנון הרעב והשובע במוח, אחרות פועלות על פירוק השומן מהמזון בקיבה. חלק מיועדות לשימוש קבוע וחלק מוגבלות בזמן. היעילות משתנה בין תרופה לתרופה וכך גם תופעות הלוואי. 

לכן, חשוב להתאים את הטיפול התרופתי למטופל באופן אישי, לאחר הבנת ההיסטוריה הרפואית שלו, הכוללת התייחסות לנטילת תרופות קבועות והכרה במנגנון הבעיה אצלו.

תרופות המרשם , המאושרות על ידי ה-FDA ומשרד הבריאות, מסייעות לירידה במשקל בזכות עבודתן על מרכז השובע של המוח ודיכוי תחושת הרעב. יתרונן הגדול אינו טמון רק ביכולתן לסייע לרדת במשקל, אלא בשמירה עליו לאורך זמן.

כאשר המטופל מפחית משמעותית ממשקלו באמצעות הטיפול התרופתי והוא אינו עוסק באופן עקבי במחשבות על אוכל, הוא מסוגל להתחיל בטיפול היקפי רב תחומי, המסייע בירידה מבוקרת והדרגתית, תוך הרגלת הגוף בהמשך למינונים נמוכים יותר של התרופה. שיטת טיפול זו עוזרת לשמירה על המשקל גם לאחר ההרזיה ולמניעת השמנה נגדית.

האם אני מתאים לטיפול תרופתי?

כדי לדעת אם אתם מתאימים לטיפול תרופתי לירידה במשקל, יש להבין כיצד בודקים השמנה. קנה המידה האובייקטיבי ביותר כיום הוא מדד מסת הגוף (BMI). דרך טבלה פשוטה המשקללת את היחס בין גובה למשקל, ניתן לבדוק מהו ה-BMI שלכם.

BMI בין 18 ל-24.9 נחשב למשקל גוף תקין, בין 25 ל-29.9 נחשב לעודף משקל ו-BMI של 30 ומעלה מעיד כבר על השמנת יתר. כמובן שככל שה-BMI עולה, כך גדלה הסכנה לבריאותכם ויותר מכך, כשהגוף מתרגל למשקלכם, הוא גם מאלץ אתכם לצרוך יותר סוכרים ופחמימות, כך שהקושי לרדת בדרכים קונבנציונליות רק יגדל.

טבלת מדדי BMI

טבלת מדדי מחשבון BMI