ריבלסוס היא תרופה המשמשת לטיפול בסכרת, הניתנת בצורה פומית, ופועלת במנגנון של חיקוי פעילות הורמון GLP-1 אשר תורם לוויסות רמות הסוכר בדם. באישור מיוחד ריבלסוס יכולה להינתן לצורך ירידה במשקל, והיא מסייעת להפחתת משקל על ידי האטת קצב התרוקנות הקיבה לאחר ארוחות והגברה משמעותית של תחושת השובע.
ריבלסוס היא תרופה המבוססת על מולקולה שדומה במבנה שלה להורמון האנושי: GLP-1. במילים אחרות, היא מהווה נגזרת סינטטית של ההורמון ולכן היא מסוגלת "לחקות" את הפעילות שלו בגוף, ובכך משתייכת לקבוצת תרופות בשם : 'מחקות אינקרטין'.(Incretin Mimetics) GLP-1 הוא הורמון שמופרש במערכת העיכול לאחר אכילה.
אחד מתפקידיו בגוף הוא לעודד הפרשת אינסולין מתאי בטא בלבלב, ובכך הוא תורם לוויסות רמות הסוכר בדם. בנוסף, ההורמון תורם להגברת תחושת השובע לאחר ארוחות. ככל שמדובר בריבלסוס, נראה כי התרופה מסייעת להפחתת משקל על ידי על ידי השפעה על אזורים במוח שגורמים להאטת קצב התרוקנות הקיבה לאחר ארוחות ולהגברה משמעותית של תחושת השובע.
למרות שריבלסוס אינה תרופה רשומה לירידה במשקל, בעבר מטופלים רבים שנטלו אותה לטיפול בסוכרת הפחיתו גם ממשקלם. למשל, מחקרים הראו כי מטופלים הפחיתו בממוצע 2.3 ק"ג בנטילת ריבלסוס (רכיב פעיל סמגלוטיד) במינון של 3.7 מ"ג. לעומת זאת, מטופלים שנטלו ריבלסוס (סמגלוטיד) במינון של 14 מ"ג הפחיתו בממוצע 3.7 ק"ג.
אולם בהשוואה למחקרים הנ"ל, מחקר קליני עדכני שנערך לאחרונה הצביע על הפוטנציאל של החומר הפעיל בריבלסוס (סמגלוטיד) לסייע לאנשים עם השמנת יתר להפחית בממוצע 10-15% ממשקלם – מדובר באחוזי ירידה במשקל משמעותיים מאוד, שיכולים לסייע להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות קשות.
במחקר השתתפו 1,961 מבוגרים עם מדד מסת גוף (BMI) 30 ומעלה, או בעלי BMI 27 עם לפחות גורם סיכון אחד המקושר להשמנה. אף אחד מהמשתתפים לא סבל מסוכרת, אך חלקם אובחנו עם טרום סוכרת בתחילת המחקר. כל המשתתפים קיבלו ייעוץ תזונתי והמלצה לפעילות גופנית בסך 150 דקות בשבוע.
המשתתפים שנטלו סמגלוטיד (הרכיב הפעיל בריבלסוס) במינון גבוה של 2.4 מ"ג בהזרקה חד שבועית, בנוסף לשינוי התזונתי והפעילות הגופנית, הפחיתו 15 ק"ג ממשקלם לערך בתום 68 שבועות. זאת לעומת הפחתה של 2.6 ק"ג לערך בקרב נוטלי הפלסבו.
בקבוצת נוטלי התרופה היה גם שיפור גדול יותר במחלות הנלוות להשמנה וכן הפחתה בהיקף המותניים. פרופיל הבטיחות היה גבוה, ובשתי הקבוצות תופעות הלוואי היו קלות ובשיעור דומה לקבוצת הפלסבו.
בנוסף, סקירת מחקרים קליניים (מטא אנליזה) שנערכה בינואר 2021 השוותה את היעילות של החומר הפעיל בריבלסוס (סמגלוטיד) בהפחתת משקל, לזו של תרופות הרזייה אחרות – כפי שעולה ממספר מחקרים קליניים שנערכו בשנים האחרונות. כדי לבודד את השפעת התרופות בלבד על הירידה במשקל, החוקרים הפחיתו את מספר הקילוגרמים שהשילו המשתתפים שנטלו פלסבו, ממספר הקילוגרמים שהשילו המשתתפים שנטלו טיפול תרופתי.
נמצא כי התרופה קסימיה הביאה להפחתת משקל ממוצעת של 6.8% ממשקל הגוף, סקסנדה (סאקסנדה) הביאה לירידה ממוצעת של 5.4% ממשקל הגוף, קונטרייב תרמה להפחתה ממוצעת של 4% ממשקל הגוף והתרופה קסניקל תרמה להפחתה ממוצעת של 2.9% ממשקל הגוף. בהשוואה לכך, מטופלי סמגלוטיד (החומר הפעיל בתרופות ריבלסוס, ווגבי ואוזמפיק) הפחיתו בממוצע 12.4% ממשקל גופם.
השיטה היעילה ביותר לירידה במשקל באמצעות תרופות היא טיפול מותאם אישית, בליווי ומעקב של צוות מומחים רב מקצועי.
מחקרים [4,5] קליניים שונים שנעשו בשנים האחרונות הוכיחו כי הטיפול האפקטיבי ביותר לירידה במשקל הינו שילוב בין התאמה אישית של תרופות מתאימות במינון משתנה, לרבות שילובי תרופות, לבין ליווי רפואי ומעקב תזונתי של תזונאי קליני במסגרת טיפולית קבועה. תהליך כזה מעלה משמעותית את היענות המטופלים לטיפול ומסייע בשמירה על תוצאות הירידה במשקל לטווח ארוך.
המרכז לטיפול בהשמנה מציע תכנית היקפית רב-תחומית לירידה במשקל במשולב עם טיפול תרופתי. תכנית זו כוללת:
כדי להעלות את האפקטיביות של הטיפול ולהשיג תוצאות מקסימליות במינימום זמן, ד"ר רז עשוי לשלב את התרופה יחד עם תרופות הרזייה נוספות שפועלות במנגנוני פעולה אחרים, ולבצע שינויים במינוני התרופות בהתאם לצרכי הטיפול. המרכז לטיפול בהשמנה מציע תרופות חדשניות ייחודיות שנמצאות בקידמת המדע בתחום הירידה במשקל ואנחנו מתמחים בתפירת פרוטוקול טיפולי שמסתייע בשילובי תרופות לטובת השגת תוצאות מהירות באופן בטיחותי.