זבאונד / Zepbound

טיפול תרופתי חדשני בהשמנת יתר

Zepbound זפבאונד משמשת להורדה במשקל וניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית, המשלבת גם התאמה תזונתית ופעילות גופנית במידת הצורך. התרופה ניתנת החל מגיל 18 לבעלי BMI 30 ומעלה, או BMI 27 ומעלה עם גורם סיכון.

קריטריונים לקבלת התרופה

• גיל 18 ומעלה
• ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 30 ומעלה המוגדר כמצב של השמנת יתר חמורה
• ערך BMI (חישוב מסת גוף) של 27 ומעלה המוגדר כמצב של עודף משקל, אולם רק אם קיים בנוסף גורם סיכון אחד לפחות הקשור להשמנת יתר, כגון סוכרת, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של שומנים בדם ועוד

לבדיקת התאמה לטיפול תרופתי (מחשבון BMI)
שם התרופה
זפבאונד (Zepbound)
צורת מתן התרופה
תמיסה להזרקה תת עורית בעט מוכן לשימוש
החומר הפעיל בתרופה
Zepbound מכילה נגזרת סינתטית של ההורמון GIP + GLP
החברה המייצרת את התרופה
אלי לילי אנד קומפני (Eli Lilly and Company)
מדיניות ייצור תרופה
התרופה מיוצרת בארה"ב
מתי התרופה אושרה לשימוש
בארה"ב אושרה Zepbound כטיפול בהשמנה בשנת 2023, התרופה לא הגיעה לישראל עדיין.
האם צריך מרשם
כן, יש צורך במרשם רופא
למה מיועדת התרופה
זבאונד מיועדת לטיפול בהשמנת יתר
כיצד משתמשים בתרופה
זבאונד ניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית, שכוללת בנוסף לטיפול התרופתי גם שינוי תזונתי ופעילות גופנית על פי הצורך
לא מדובר רק בכוח רצון. מדובר במדע!
מחקרים מוכיחים:
% 0
מהנחקרים שנטלו זפבאונד השיגו ירידה משמעותית במדד ההמוגלובין המסוכרר
0
בתום 72 שבועות של נטילת זפבאונד 15 מ"ג נרשמה ירידה ממוצעת של 21 ק"ג במשקל
% 0
מהנחקרים שנטלו זפבאונד במינון הגבוה הורידו 25 אחוז ויותר ממשקל גופם

כיצד התרופה פועלת בגוף?

זפבאונד היא תרופה חדשנית המבוססת על החומר הפעיל טירזיפטייד, ומהווה נגזרת סינטטית של ההורמון הטבעי GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide). היא משתייכת למשפחה חדשה של תרופות בהן החומר הפעיל משפיע על קולטנים מסוג GIP בגוף בשילוב GLP. כתוצאה מכך מוגברת הפרשת האינסולין מתאי הלבלב – שתפקידו להכניס סוכר מהדם אל התאים ולווסת רמות גבוהות של סוכר בדם (שעולות לאחר ארוחות). מחקרים שבוצעו לאחרונה הצביעו גם על קשר בין ההורמון GIP לבין תהליכים של חילוף החומרים של שומנים בגוף. בנוסף נמצא כי  ההורמון GIP מפחית צריכה של מזון ובמקביל תורם להגברת שריפת הקלוריות, ומכאן החשיבות שלו בהקשר של השמנת יתר. בנוסף לכל זאת, ההורמון GIP משפיע גם על קולטנים בגוף מסוג GLP-1, בדומה לתרופות וויגובי ואוזמפיק, ובכך תורם למספר מנגנונים:

  • האטת קצב התרוקנות הקיבה ממזון – כאשר ישנה האטה בפעילות העיכול, רכיבי התזונה באוכל משתחררים באיטיות ומתקבלת תחושת שובע ארוכה יותר.
  • הגברת הפרשת אינסולין מהלבלב – פעולה זו מסייעת לווסת את רמות הסוכר בדם לאחר ארוחות.
  • הפחתת הסוכר שמשתחרר מהכבד אל הדם – הכבד יכול לשחרר כמות נוספת של סוכר לדם, בהתאם לצורך. זבאונד מונעת שחרור של כמות סוכר גדולה מהכבד אל מחזור הדם.
נגן וידאו

זפבאונד – גם המחקרים מוכיחים

היעילות של זבאונד כטיפול בסוכרת ובהשמנת יתר בקרב חולי סוכרת נבחנה בסדרת מחקרים קליניים פאזה 3 שנקראים מחקרי SURPASS. הם בדקו את יעילות התרופה כטיפול בפני עצמו או כטיפול נילווה לטיפול תרופתי אחר או לחלופין בהשוואה לטיפול תרופתי אחר.

להלן תמצית המחקרים:

מחקר SURPASS 1 – בחן את יעילות זבאונד כטיפול בפני עצמו בשלושה מינונים שונים: 5, 10, 15 מ"ג, בקרב חולי סוכרת סוג 2 עם המוגלובין מסוכרר (A1C) גבוה למרות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. בתום 40 שבועות, תוצאות המחקר הראו שיפור ניכר בוויסות רמות הסוכר ומשקל הגוף, וזאת מבלי להעלות את הסיכון להיפוגליקמיה (ירידה חדה מידי ברמות הסוכר בדם). זבאונד הדגימה ירידה במשקל תלוית-מינון בטווח של 7 – 9.5 ק"ג. בנוסף, עד 92% מהמשתתפים שנטלו זבאונד  השיגו ירידה במדד ההמוגלובין המסוכרר מתחת ל – 7%. עד 52% מהמשתתפים שנטלו זבאונד השיגו ירידה במדד ההמוגלובין המסוכרר מתחת ל- 5.7%. מכאן, כי לזבאונד יעילות משמעותית בוויסות רמות הסוכר ובהפחתת משקל.

מחקר 2 SRPASS – במחקר זה נבחנה היעילות של זבאונד בשלושת המינונים הנ"ל בהשוואה לזריקה שבועית של 1 מ"ג סמגלוטייד – שהוא החומר הפעיל בתרופה אוזמפיק (התרופה ויגובי לירידה במשק מבוססת גם על החומר הפעיל סמגלוטייד אך במינון גבוה של 2.4 מ"ג). תוצאות המחקר הראו כי בתום 40 שבועות זבאונד תרמה לירידה משמעותית יותר גם במשקל וגם ברמת ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לסמגלוטייד (אוזמפיק במינון 1 מ"ג), מה גם שלנטילת שלושת המינונים של זבאונד היתה השפעה מיטיבה על רמות שומני הדם: הטריגליצרידים, הכולסטרול הרע (VLDL) והכולסטרול הטוב (HDL):

  • זבאונד במינון של 5 מ"ג גרמה לירידה של 7.8 ק"ג  בממוצע במשקל
  • זבאונד במינון 10 מ"ג גרמה לירידה של 3.10 ק"ג בממוצע במשקל
  • זבאונד במינון של 15 מ"ג גרמה לירידה של 5 ק"ג בממוצע

לעומת זאת, המשתתפים שקיבלו סמגלוטייד (אוזמפיק 1 מ"ג) ירדו רק 6.2 ק"ג ממשקלם.

מניתוח נוסף של תוצאות המחקר עולה כי 60% מהמשתתפים שנטלו זבאונד במינון של 15 מ"ג, ו- 51% מהמשתתפים שנטלו זבאונד במינון של 10 מ"ג – השילו 10% ומעלה ממשקלם המקורי.

מחקר SURPASS 3 – במחקר זה נבחנה היעילות של זבאונד בהשוואה לטיפול באינסולין דגלודק בקרב חולי סוכרת עם רמות סוכר שאינן מאוזנות היטב באמצעות מטפורמין (גלוקופאז').  החברה דיווחה כי זבאונד במינון הגבוה של 15 מ"ג תרמה לירידה משמעותית יותר ברמת ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לאינסולין דגלודק. כמו כן נוטלי זבאונד השילו ממשקלם בממוצע 7.5, 10.5 ו- 12.9 ק"ג (בהתאמה לעלייה במינוני התרופה). זאת לעומת קבוצת האינסולין דגלודק בה נצפתה עלייה ממוצעת של 2.3 ק"ג במשקל.

מחקר SURPRASS 4 – במחקר זה, בו השתתפו אנשים עם סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית, שלושת המינונים של זבאונד תרמו לירידה משמעותית יותר של ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לאינסולין גלארג'ין. הטיפול בזבאונד אף תרם לירידה משמעותית יותר במשקל.

מחקר SURPASS 5 – במחקר זה השתתפו חולי סוכרת סוג 2 שטיפול אינסולין גלארג'ין, עם או בלי מטפורמין. החברה דיווחה כי לאחר 40 שבועות של טיפול בגלארג'ין בתוספת זבאונד במינון 15 מ"ג, היתה ירידה משמעותית של 2.59% בהמוגלובין המסוכרר (לעומת 0.93% בקבוצת הפלסבו). כמו כן, זבאונד  תרמה לירידה ממוצעת במשקל של 10.9 ק"ג ותרמה להפחתה במינון האינסולין של המשתתפים. זאת לעומת קבוצת הפלסבו בו היתה עלייה ממוצעת של 1.7 ק"ג כמו גם עלייה של 75% במינון האינסולין.

הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנה

השיטה היעילה ביותר לירידה במשקל באמצעות תרופות היא טיפול מותאם אישית, בליווי ומעקב של צוות מומחים רב מקצועי.

מחקרים [4,5] קליניים שונים שנעשו בשנים האחרונות הוכיחו כי הטיפול האפקטיבי ביותר לירידה במשקל הינו שילוב בין התאמה אישית של תרופות מתאימות במינון משתנה, לרבות שילובי תרופות, לבין ליווי רפואי ומעקב תזונתי של תזונאי קליני במסגרת טיפולית קבועה. תהליך כזה מעלה משמעותית את היענות המטופלים לטיפול ומסייע בשמירה על תוצאות הירידה במשקל לטווח ארוך.

המרכז לטיפול בהשמנה מציע תכנית היקפית רב-תחומית לירידה במשקל במשולב עם טיפול תרופתי. תכנית זו כוללת:

טיפול משולב

לחצו לקריאה
כדי להעלות את האפקטיביות של הטיפול ולהשיג תוצאות מקסימליות במינימום זמן, ד"ר רז עשוי לשלב את התרופה יחד עם תרופות הרזייה נוספות שפועלות במנגנוני פעולה אחרים, ולבצע שינויים במינוני התרופות בהתאם לצרכי הטיפול. המרכז לטיפול בהשמנה מציע תרופות חדשניות ייחודיות שנמצאות בקידמת המדע בתחום הירידה במשקל ואנחנו מתמחים בתפירת פרוטוקול טיפולי שמסתייע בשילובי תרופות לטובת השגת תוצאות מהירות באופן בטיחותי.

אבחון

לחצו לקריאה
האבחון כולל בדיקה גופנית מקיפה, מדידת היקפים, משקל, קצב חילוף חומרים, מאזן מים, מסה ואחוזי שומן ושריר בגוף, כל זאת באמצעות טכנולוגיה מתקדמת בשיטת מוליכות חשמלית. כל מטופל ומטופלת עוברים תשאול מוקפד לצורך הבנת המצב הגופני והנפשי, ההיסטוריה הרפואית, מחלות רקע וטיפול תרופתי כרוני, לצורך תפירת תכנית טיפול מותאמת אישית.

הדרכה אישית

לחצו לקריאה
הדגמה והדרכה כיצד ליטול את התרופה להורדה במשקל וכיצד להעלות את המינון בהדרגה ע"פ הצורך כדי למקסם תוצאות במינימום זמן.

מעקב אישי

לחצו לקריאה
ד"ר רז נמצא בקשר אישי עם כל מטופל ומטופלת לכל אורך שלבי הטיפול. כל מטופל מגיע לפגיעות ייעוץ חודשיות שבמסגרתן מתבצעות התאמות לטובת המשך טיפול מיטבי והמרכז זמין 24/7 לצורך מענה וטיפול בשאלות שונות בזמן אמת. בכל שלב שבו נתקל המטופל בשאלה, בעיה, חשש או תופעת לוואי הוא מוזמן ליצור קשר ישיר עם המרכז לטיפול בהשמנה ולקבל מענה מיידי ללא דיחוי. המטופלים יכולים לעקוב אחר התיק האישי שלהם באפליקציה ייעודית של המרכז המספקת עדכונים שוטפים בזמן אמת לגבי מצבם של כל מטופל ומטופל.

הפחתת תופעות לוואי

לחצו לקריאה
כל תרופה עלולה לגרום גם לתופעות לוואי, לצד הטיפול המיטיב. מטופלים רבים כבר ניסו בעבר טיפול תרופתי לירידה במשקל אבל נשרו בשל תופעות לוואי שלא אוזנו בצורה נכונה. אצלנו במרכז לטיפול בהשמנה שמים דגש על התאמת המינון המדויק של התרופה הנכונה למטופל, בצד שינויים תזונתיים ומעקב קבוע. הניסיון הקליני מלמד כי התאמה דינמית של הטיפול התרופתי תוך שינוי מינון בעת הצורך והקפדה על שילובים נכונים עם תרופות אחרות, עשוי למנוע או למזער את תופעות הלוואי. בנוסף, המרכז עומד לרשות המטופלים בזמינות של 24/7 כך שכל תופעת לוואי תטופל מיידית, בזמן אמת.

רצף טיפולי

ממש כמו בכל טיפול רפואי, גם תהליך ירידה במשקל בסיוע תרופות חייב להתבצע באופן רצוף כשגרה. אחד האתגרים בתחום הזה הוא היענות המטופלים ויכולת ההתמדה שלהם בכל טיפול, כך גם בטיפול תרופתי לירידה במשקל. המעקב הצמוד במרכז לטיפול בהשמנה תוך ליווי אישי, ניטור תופעות לוואי ותמיכה נפשית מגביר את ההיענות של כל מטופל לטיפול, ומפחית משמעותית את אחוזי הנושרים מהטיפול.

תכנית תזונתית בליווי אישי

לחצו לקריאה
מטופלי המרכז מקבלים ייעוץ, טיפול וליווי שוטף על ידי תזונאי/ת קליני/ת תוך התאמת תוכנית תזונה אישית שתתייחס למכלול ההיבטים המרכיבים את חיי המטופל, ללא מניעה של מאכלים אהובים. יתרה מכך, תהליך דיאטה איננו מתחיל ונגמר בתפריט - אנחנו במרכז שמים דגש לא רק על ה"מה" אלא על ה"איך". חשוב לנו שהמטופלים יקבלו כלים התנהגותיים מעשיים שיעזרו להם להסתגל בצורה אופטימלית לטיפול התרופתי, על מנת שיוכלו לחזור להתנהלות על פי מנגנון הרעב והשובע הפנימי שלהם. כך, כאשר הגוף שבע ורגוע לאורך כל התהליך, ניתן יהיה להשיג שינוי משמעותי במשקל ולשמור עליו לאורך זמן.

כותרת אלמנט

לחצו לקריאה
רבים מהמטופלים מגיעים אלינו שבעי אכזבות ומתוסכלים מתהליכים קודמים שנכשלו. חלק מהם מגיעים אחר ייאוש וקטני אמונה בכוחם לשמור על תוצאות הטיפול - מוצלח ככל שיהיה. כאן אנחנו נכנסים. אנחנו מקפידים על מתן סל של כלים ליישום במסגרת אורח החיים, שיסייעו לכם לשמור על משקל תקין לאורך זמן, שיימשך גם לאחר סיום הטיפול במרפאה. הטיפול במרכז הרפואי להשמנה הוא הצעד הראשון שלכם בדרך לחיים בריאים יותר במשקל תקין.
שאלות נפוצות

עם תחילת הטיפול, הרופא יקבע בכל שבוע את מינון הנטילה של זבאונד. לרוב נהוג להעלות מינון בהדרגה בהתאם לקצב הירידה במשקל – עד להשגת המינון האופטימלי, שאיתו יישאר המטופל עד לסיום הטיפול.

ניתן יהיה להזריק זבאונד בכל שעה משעות היום, אך רצוי לשמור על שעה קבועה בכל יום.

פרופיל הבטיחות הכללי של זבאונד כפי שעולה מתוצאות המחקרים עד כה דומה לזה של תרופות אחרות ממשפחת GLP-1. תופעות הלוואי השכיחות הן בחילות, שלשולים והקאות. אך גם לתרופות אחרות יש תופעות לוואי דומות, כפי שנצפה במחקר 2 SURPRASS למשל, בו נוטלי אוזמפיק חוו תופעות לוואי דומות לאלו שחוו מטופלי זבאונד.

חשוב לזכור כי הרופא המטפל, בפרט אם הוא מתמקצע בתחום הטיפול בהשמנת יתר, יוכל לייעץ כיצד ניתן להפחית משמעותית ואף למנוע את תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי. התאמה דינמית, בזמן אמת, של הטיפול התרופתי הכוללת שינוי מינון ופיקוח על שילוב עם תרופות אחרות, יכולה להגביר את ההיענות של כל מטופל לטיפול, ולהפחית משמעותית את אחוזי המטופלים שנושרים מהטיפול.

תופעות לוואי נדירות עלולת להיות היפוגליקמיה, תגובה אלרגית חריפה או צהבת.

זבאונד  אינה מומלצת למי שסובל מאי-ספיקת לב חמורה ולסובלים מבעיות חמורות במערכת העיכול שגורמות לעיכוב בהתרוקנות הקיבה (גסטרופרזיס), או למחלות מעי דלקתיות. בנוסף יש לדווח לרופא באם קיימת בעיה רפואית בכליות או בלבלב.
התרופה אינה כלולה בסל הבריאות בישראל.

המידע המופיע בדף זה אינו מהווה תחליף לייעוץ או בסיס לאבחנה רפואית. למידע מפורט יותר על התרופה יש לעיין בעלון לצרכן, כפי שאושר על ידי משרד הבריאות. בכל שאלה נוספת יש להתייעץ עם הרופא המטפל או עם הרוקח.