השמנת יתר​

מהם הסיכונים הרפואיים להשמנת יתר?

מהי השמנת יתר?

השמנת יתר היא המגיפה השכיחה של העולם המודרני. ע"פ הנתונים קרוב ל-40% מאוכלוסיית ארה"ב סובלים מהשמנת יתר, כאשר הצפי הוא שבעוד 15 שנים מחצית מהאוכלוסייה תסבול מהשמנה יתרה.

מה קורה בישראל? ע"פ הנתונים של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות- כ-62% מהגברים ו-55% מהנשים בגילאי 20-64 סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. מגמה זו נמצאת בגידול של 5% בממוצע לשנה – יותר מקצב גידול האוכלוסייה השנתי.

ומהי ההגדרה להשמנת יתר? עודף משקל נמדד ע"פ ה- BMI שלנו, שהוא מדד מסת גוף הבודק את היחס בין הגובה למשקל ומחושב כך: המשקל שלנו (בק"ג) חלקי הגובה (במטרים) בריבוע. 

המספר המתקבל הוא ערך ה- BMI, כאשר ערך שנע בין 18.5-25 נחשב תקין, מספר בין 25-30 מוגדר כעודף משקל, תוצאה מעל 30 הינה השמנת יתר ומעל 40 כבר מוגדרת השמנת יתר חולנית.

נגן וידאו

הבעיה לא פסחה גם על ישראל:

50%

מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל
חולה בהשמנה

70%

מהחולים בהשמנה חולים גם במחלות נלוות – סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד.

4,000

איש מתים בכל שנה בישראל כתוצאה ממחלות הנלוות להשמנה

זה באמת כ"כ מסוכן?

בהחלט. השמנה היא גורם סיכון למחלות רבות ומהווה את גורם המוות החמישי בעולם, כאשר השמנת יתר חולנית נחשבת מסוכנת לבריאות כמו עישון. 

מחקרים שונים הוכיחו כי גברים ונשים הסובלים מהשמנת יתר יאבדו בממוצע כ- 8 שנים בריאות במהלך חייהם, ויחלו בגיל צעיר יותר בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין. המחלות הקשורות להשמנת יתר כוללות סוכרת, דום נשימה בשינה והצטברות שומן בכבד. 

מערכות אורגניות רבות בגוף מושפעות ממשקל היתר, בגלל לחצים פיזיים או שיבושים בחילוף החומרים בגוף. מחלות הנקשרות לעודף משקל ניתן לחלק לשתי קטגוריות עיקריות: ביומכניות (המערכות הפיזיות בגוף) ומטאבוליות (חילוף החומרים).

הכבדה ביומכנית כתוצאה מהשמנת יתר יכולה לגרום לבעיות פיזיות רבות כגון ארתריתיס, כאבים בגב התחתון, דורבן בכף הרגל, בקע ו-ורידים דליתיים (גדולים ומפותלים). כמו כן, שחיקה מתמדת של הברך והמפרקים כתוצאה מנשיאת משקל הגוף עלולה להוביל לקרע בסחוס ולצורך בהחלפת מפרק.

דום נשימה בשינה נפוץ מאוד בקרב הסובלים מהשמנה יתרה, בעיקר בגלל עומס פיזי המופעל כתוצאה מהמשקל הגבוה כנגד החזה והסרעפת הגורם לקריסת הרקמות בצוואר במהלך השינה.

כיום הרפואה מכירה בכך שרקמה שומנית משפיעה על בלוטת האנדוקרין, שתפקידה להפריש הורמונים לתוך הגוף ובכך גם יוצרת אפקט על המערכת החיסונית. כשתאי השומן גדלים מעל גודלם הנורמלי הגוף צובר אנרגיה שומנית במקומות לא טבעיים עבורו, כמו הכבד, ובמיוחד באזור המותניים. 

תהליך זה מכונה "אדיפוסופתיה" או "שומן חולני" וכשזה קורה, אפשר ללקות במחלות מטאבוליות כמו סוכרת, יחד עם עלייה בלחץ הדם וברמת הכולסטרול בגוף.

אף על פי שאלה המחלות הנפוצות ביותר הקשורות בהשמנת יתר, ישנו סיכון מוגבר למחלות רבות אחרות כגון דלקות בכיס המרה, דלקת שחלות פוליציסטיות, קטרקט וסוגי סרטן שונים, כולל סרטן השד, פרוסטטה, סרטן המעי הגס וסרטן הוושט.

מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA ONCOLOGY מצא קשר מובהק בין השמנה בקרב נשים, לבין התפתחות מוקדמת של סרטן המעי הגס. על פי המחקר, נשים הסובלות מהשמנת יתר נמצאות בסיכון כפול להתפתחות המחלה.

כל אלה, ועדיין לא דיברנו על ההיבט הנפשי והרגשי. להשמנת יתר יש השלכות נפשיות וחברתיות מרחיקות לכת. החברה שלנו לוקה לא מעט ב"שמנופוביה" ואנשים – בעיקר ילדים – מגלים מעט מאד סובלנות כלפי עודף משקל ניכר. 

ילדים בעודף משקל סובלים מהצקות חברתיות, לעג וכינויי גנאי המובילים לא פעם לדימוי עצמי ירוד, שלא בצדק כמובן. פעמים רבות ההערכה העצמית הנמוכה הזו משתרשת ומלווה את האדם במשך חייו, ותורמת למעגל רשע של אכילה רגשית ועליה נוספת במשקל.

ומעבר לכל אלה ישנה גם הפגיעה התפקודית – אנשים עם עודף משקל מתקשים יותר בתנועה, בהתכופפות ובניידות ופעמים רבות סובלים גם מהזעת יתר שנגרמת כתוצאה מהמשקל העודף. עקב סיבות אלה, קיימת חשיבות רבה עבור טיפול בהשמנה כבר בשלבים המוקדמים, בטרם התפתחות מחלות נילוות.

מה הבעיה? פשוט תאכלו פחות...

עד לשנות ה-90 נחשבה השמנה לעניין התנהגותי לחלוטין. אתם סובלים מעודף משקל? הבעיה היא בכם, בחוסר השליטה שלכם, בחשקים הרגעיים למזונות שונים הגורמים לכם לרצון הכפייתי ללכת למקרר ב-2 לפנות בוקר. למעשה, אפילו בימינו רבים סבורים שאם אתה סובל מעודף משקל, כל שעליך לעשות הוא פשוט "לסגור את הפה". קל, לא?

לא כל כך. לפני כעשרים שנה החלו רופאים בכירים בארצות הברית לשנות את הגישה. בעוד בעולם המערבי ממשיכים לעלות במשקל, המומחים הבינו שלא מדובר פה בעניין טריוויאלי. השמנה היא בעיה שנובעת מלא מעט סיבות, החל מגנטיקה, דרך תיעוש-יתר של המזון ועד לאורח החיים המודרני, שהרגיל אותנו לשעות רבות יותר של עבודה סטטית במשרד, וכתוצאה מכך גם לחוסר בפעילות גופנית. 

תוסיפו לכך את ההיבטים הרגשיים והנפשיים שפעמים רבות נזנחים בצד ואינם מטופלים, וקיבלתם לופ אינסופי של דיאטות ועליה במשקל. על פי מחקרים, בין 65 ל-95 אחוז מאלה שיורדים במשקל חוזרים אליו, ועכשיו גם מלווה עודף המשקל בתסכול ותחושת כישלון.

וכך, בעוד שאנחנו נלחמים בעודף המשקל בשיטות רבות, החל מדיאטות קפדניות ועד לניתוחים בריאטרים במקרה הצורך, הושגה ב-2013 פריצת דרך רשמית בנושא, כשאיגוד הרופאים האמריקאי קבע בוועידה שנערכה בשיקגו שהשמנה היא מחלה שיש לטפל בה בדרכים רפואיות.

כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע, ויודעים כבר לומר שאחת הבעיות הגדולות שמובילות לבעיית ההשמנה היא שיבוש האיזון בין מנגנוני השובע ומנגנוני הרעב בגוף שלנו, מה שמצריך התערבות תרופתית לטיפול במחלה.

השמנת יתר – איך יוצאים מהלופ?

ואכן, בשנים האחרונות חלה פריצת דרך משמעותית בטיפול בהשמנת יתר. בעקבות ההבנה העמוקה יותר של פעילות מנגנוני השובע והערב בגוף, רשויות הבריאות בארץ ובעולם אישרו  בשנים האחרונות לשימוש מספר תרופות יעילות להורדה במשקל. השימוש המקורי של התרופות היה טיפול בחולי סוכרת לצורך איזון הסוכר בדם, אבל מחקרים הוכיחו כי במינון גבוה – התרופות תורמות לירידה במשקל בצורה מבוקרת ויעילה.

וכאן חייבים לשים כוכבית – התרופות הללו אינו קסם. לא מדובר במרשם לכדורים או זריקות להרזיה בשיטת זבנג וגמרנו. טיפול בתרופות להורדה במשקל חייב להתבצע כחלק מתוכנית טיפול רב תחומי הכוללת התאמה תזונתית, פיקוח רפואי, ניטור תופעות לוואי ושינוי הרגלי חיים. כל טיפול אחר סביר שייכשל, וגם עלול לגרום לנזק בריאותי. 

יעילות התרופות להורדה במשקל משתנה בין תרופה לתרופה וכך גם תופעות הלוואי, ולכן חשוב להתאים טיפול תרופתי בהשמנה למטופל באופן אישי. לאחר האבחון ובהתאם להיסטוריה הרפואית, יוכל הרופא המטפל להמליץ על טיפול תרופתי מתאים כחלק מתוכנית טיפול אישית מקיפה, תרופתית ותזונתית.

מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים כי טיפול בהשמנת יתר הניתן על ידי צוות מקצועי רב-תחומי הוא יעיל במיוחד, גם למטרות של ירידה מאוזנת במשקל וגם לשם שימור התוצאות לאורך זמן. כיום קיימים בעולם מעט מרכזים ומרפאות מומחים עם צוות רב-תחומי שמתמחה בטיפולים בהשמנה המעניקים ליווי רפואי ותזונתי, ומומלץ לבחור בקפידה מרכז מנוסה בעל תוצאות מוכחות.

אילו תרופות קיימות כיום להשמנת יתר?

ככל שתחום הטיפול התרופתי בהשמנת יתר הלך וגדל ואיתו גם הביקוש, התפתחו יותר ויותר תרופות להורדה במשקל. 

יש מגוון רחב של תרופות לטיפול בהשמנת יתר כאשר חלק מהן פועלות על מנגנון הרעב והשובע במוח, ואחרות פועלות על פירוק השומן מהמזון בקיבה. חלק מיועדות לשימוש קבוע וחלק מוגבלות בזמן. חלק מהתרופות ניתנות בכמוסות להורדה במשקל וחלק מגיעות בתור זריקות להרזיה. היעילות משתנה בין תרופה לתרופה וכך גם תופעות הלוואי.

 המגוון הגדול של תרופות מאפשר גם שילובי תרופות שמעצימים את אפקט הטיפול ומפחיתים תופעות לוואי, ובתנאי שניתנות בפיקוח של רופא שמיומן בטיפול בהשמנת יתר. הפרוטוקול הטיפולי מותאם  לכל מטופל באופן אישי, לאחר הבנת ההיסטוריה הרפואית שלו, הכוללת התייחסות לנטילת תרופות קבועות והכרה במנגנון הבעיה אצלו.

יתרונן הגדול של תרופות המרשם, המאושרות על ידי הFDA-  ומשרד הבריאות, הינו בכך שהן לא רק גורמות לירידה במשקל, אלא מסייעות בשמירה על המשקל החדש לאורך זמן. 

כאשר המטופל מפחית משמעותית ממשקלו באמצעות הטיפול התרופתי והוא אינו עוסק באופן עקבי במחשבות על אוכל, הוא מסוגל להתחיל בטיפול היקפי רב תחומי, המסייע בירידה מבוקרת והדרגתית, תוך הרגלת הגוף בהמשך למינונים נמוכים יותר של התרופה. שיטת טיפול זו עוזרת לשמירה על המשקל גם לאחר ההרזיה ולמניעת השמנה נגדית.

כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע, ויודעים כבר לומר שאחת הבעיות הגדולות שמובילות לבעיית ההשמנה היא שיבוש האיזון בין מנגנוני השובע ומנגנוני הרעב בגוף שלנו , מה שמצריך התערבות תרופתית לטיפול במחלה.

האם אני מתאים לטיפול תרופתי בהשמנת יתר?

כדי לדעת אם אתם מתאימים לטיפול תרופתי לירידה במשקל, יש לבדוק את ה- BMI של הגוף ע"פ הנוסחה המפורטת למעלה. אם התקבלה תוצאת BMI מעל 30 או מעל 27 בליווי גורם סיכון נוסף שקשור בהשמנה יתרה – תוכלו לקבל תרופות להורדה במשקל לאחר אישור מיוחד של משרד הבריאות.

טיפול תרופתי בהשמנת יתר במרכז רפואי המיישם גישה רב מערכתית בפיקוח רפואי – יכול להיות הצעד הראשון שלכם לחיים חדשים ובריאים יותר.

טבלת מדדי BMI

שאלות ותשובות

עודף משקל נמדד ע"פ ה- BMI שלנו, והוא מחושב כאשר מחלקים את המשקל שלנו בגובה בריבוע. אם התוצאה היא מעל 30 מדובר בהשמנת יתר.

השמנת יתר היא גורם סיכון לסוכרת, מחלות כלי דם, לחץ דם גבוה, סוגי סרטן שונים, בעיות מפרקים ועוד.

ישנן מעל 10 תרופות להורדה במשקל, כאשר הטיפול היעיל ביותר מתבצע תוך שילובי תרופות ומינונים שונים בהתאם למצב המטופל.

טיפול תרופתי בהשמנת יתר מיועד לבעלי BMI מעל 30 או מכל 27 עם גורם סיכון נוסף שקשור בהשמנת יתר. את התרופה ניתן לקבל לאחר אישור מיוחד של משרד הבריאות.

כדי לרדת במשקל בעזרת תרופות מומלץ להגיע למרכז רפואי המנוסה בטיפול תרופתי בהשמנת יתר במסגרת תכנית טיפול רב תחומית, שכולל ליווי רפואי, שילובי תרופות, ניטור תופעות לוואי, שינוי תזונתי וביצוע שינויים בהרגלי החיים.