ד"ר, רק שאלה

ד"ר רז עונה עבורכם על השאלות הפופולאריות ביותר.
לא מצאתם תשובה? אל תהססו לפנות אלינו!

האם מדובר בעוד טרנד בתחום הדיאטות?

מה ההבדל בין תרופות לטיפול בהשמנה ובין תוספי תזונה?

מדוע אנו משמינים?

האם תרופות לטיפול בהשמנה בטוחות לשימוש?

מה ייחודי בגישת הטיפול שלנו במרכז הרפואי?

איך ניתן לשמר את הירידה במשקל?

האם הטיפול במרכז מתאים למי שעובר ניתוח בריאטרי?

מי מוסמך לטפל בהשמנה?

האם טיפול תרופתי יכול להחליף פעילות גופנית?

מדד מסת הגוף (BMI) הוא קנה המידה האובייקטיבי למדידת משקל יתר. מדד BMI מתחת ל 18.5 נחשב לתת משקל, בין 18- 24.9 נחשב למשקל גוף תקין / בריא, בין 25 ל-29.9 נחשב לעודף משקל ו-BMI 30 ומעלה מעיד על השמנת יתר.

בניגוד לסברה הרווחת, השמנת יתר היא אינה רק בעיה התנהגותית של אכילה מוגברת וחשקים רגעיים למזונות שונים. בין הסיבות העיקריות לה, נמנים גורמים שונים, כמו נטייה גנטית, הרגלי עולם העבודה המודרני שכוללים מעט מאוד זמן פנוי, מחסור בפעילות גופנית וצריכת מזון מתועש עתיר שומנים. משכך, גם אלה אשר התמידו בשינוי התזונתי ואף השילו קילוגרמים רבים ממשקלם, צפויים ברוב המקרים לחזור אליו ולהצטרף שוב אל מעגל ההשמנה.

השמנה כיום אכן מוגדרת כמחלה. בעבר הייתה הדעה הרווחת כי השמנה היא עניין התנהגותי בלבד, אולם לאורך השנים הוכרה השמנת היתר כמחלה, ואף כמגיפה של העולם המודרני. כך מתייחסים אליה גם במרבית איגודי הבריאות בעולם המערבי. על פי דעות רבות, מדובר בבעיה שבחלקה הגדול היא בכלל גנטית, ונגד גנטיקה קשה לטפל באמצעים לא-תרופתיים. זו אחת הסיבות שמרבית הדיאטות לא עוזרות. על פי מחקרים, בין 65 ל-95 אחוז מאלה שיורדים במשקל חוזרים אליו. טווח המספרים גדול, אמנם, אבל המגמה ברורה: הרוב לא מצליחים להישאר על משקל נמוך לאורך זמן וחוזרים להרגלי האכילה הישנים. ככל שתופעת ההשמנה גדלה, כך גדל הסיכוי שתתפשט בדורות הבאים.

כן, הבעיה הופכת קשה משנה לשנה בכל העולם וגם בישראל. על פי מחקר שפרסם משרד הבריאות ב-2013, אחד מכל שלושה תלמידים בבית הספר היסודי סובלים מעודף משקל. שיעור הילדים הסובלים מהשמנה עלה ביותר מ-50 אחוזים בעשורים האחרונים, כשמחקרים אחרים מראים כי לילד עם משקל עודף יש סיכוי גבוה לסבול מבעיות השמנה גם כמבוגר.

קיימות כיום מספר תרופות יעילות לטיפול בהשמנה, הפועלות לאיזון המנגנונים האחראים על אזורי השובע במוח וכן על הקיבה. יש תרופות שפועלות על מנגנון הרעב והשובע במוח, אחרות פועלות על פירוק השומן מהמזון בקיבה. הטיפול מפחית את הצורך לאכול בין ארוחות, מעלה את תחושת השובע ומעודד את המטופלים לנקוט באורח חיים בריא יותר וגם לשמור על הגזרה למשך זמן ארוך.

אנו עושים שימוש במגוון תרופות ולעתים שילובי תרופות, חלקן לא נמצאות בקופת החולים וחלקן ניתנות במינונים שונים ממה שניתן בקופת החולים. הגוף מפתח עמידות לכל תרופה בסופו של דבר ונדרשים שינויים על מנת לשמר את קצב הירידה, לכן הטיפול אינו מבוסס תרופה אחת.

התוכנית כוללת, בין היתר, מפגשים ללא הגבלה עם הרופא וצוות הדיאטנים, פיקוח וליווי אישי לביצוע שינויים והתאמות לאורך כל התהליך, זמינות רפואית 24 שעות ביממה עבורך טלפונית לכל בעיה דחופה, בדיקות קומפוזיציה מקיפות ואפליקציה ייעודית למטופל.

כמו בכל תרופה, תופעות הלוואי הן אינדיביאוליות לכל מטופל. יש מטופלים שלא יחושו כלל בתופעות לוואי, בעוד מטופלים אחרים יחושו בתופעות לוואי קלות בהתחלה. אל חשש, תופעות אלה נעלמות עם הסתגלות הגוף לתרופה, וכאן נכנס המרכיב החשוב ביותר של ליווי, פיקוח ומעקב רפואי לצורך ניטור, טיפול ואף מניעה של תופעות לוואי בזמן אמת עם מוקד זמין עבור המטופל 24/7.

הטיפול התרופתי מיועד לגילאי 14+, בעלי BMI (יחס גובה משקל) 27+ עם מינימום גורם סיכון אחד (יתר לחץ דם, שומנים בדם, טרום סכרת או סכרת) או 30+ ללא צורך בגורמי סיכון.

לכל אחד קצב הרזיה משלו. מהירות ההפחתה במשקל משתנה מאדם לאדם, ותלויה בין היתר גם בחילוף החומרים, בשינוי הרגלי תזונה ובאימוץ אורח חיים בריא. תוכניות הטיפול במרכז הרפואי מיועדת למקסם את קצב הירידה במשקל במינימום זמן.  

משך תוכניות הטיפול משתנה ממטופל למטופל, בהתאם לצורך הרפואי והאישי. לאחר ייעוץ עם הרופא, יכול המטופל בשיתוף עם הרופא והצוות לבנות תוכנית מותאמת אישית בת מספר משתנה של חודשים. 

ייתכן החזר מהביטוח הפרטי, זה כמובן תלוי פוליסה וההחרגות שלה. בדרך כלל ניתן לבקש החזר על תרופות להשמנה שאינן בסל, פגישת ייעוץ עם הרופא ופגישות הייעוץ עם הדיאטנים. אנו נספק למטופל את כל המסמכים שיש להגיש. מבחינת קופת החולים – לכל קופה ישנן קריטריונים שונים ומשתנים לקבלת השתתפות במחיר התרופה, כגון מפגשי מינימום עם דיאטנים וכו.