האם דיאטת 17 הימים באמת יעילה?
אנחנו כבר מורגלים בטרנדיות הזו – אחת לכמה זמן צצה דיאטה עונתית שהופכת ללהיט, השכנה נשבעת שירדה ככה 20 ק"ג והקולגה בעבודה משכנע אתכם שזה הפתרון לעודף המשקל שלכם. לפני כמה שנים היתה זו דיאטת אטקינס שכבשה את הציבור, אחת לכמה זמן צצות דיאטות להיט המבוססות על מרכיב אחד במזון כמו כרוב או לחם, לא נשכח את דיאטת צום לסירוגין, המכונה 16/8, שאנשים רבים מאמצים אותה וכעת על המדף נמצאת דיאטת 17 הימים.
אבל עד כמה זה באמת יעיל? התשובה מורכבת – כי דיאטה, בהגדרתה, איננה אורח חיים. ניתן לעשות דיאטה לפרק זמן מסוים אבל במרבית המקרים המשקל יעלה בחזרה, והנתונים תומכים בכך – מעל 80% מהאנשים שעושים דיאטה, עולים אחר כך במשקל. אז מה בכל זאת ניתן לעשות כדי לרדת במשקל? הפתרון נמצא במקום אחר.
על מה מבוססת דיאטת 17 הימים?
דיאטת 17 הימים, בניגוד לשמה, לא נמשכת רק 17 ימים אלא מבוססת על כמה מחזורים של 17 ימים, כאשר בכל מחזור צורכים כמות קלוריות שונה בתפריט שונה, על מנת "לבלבל" את הגוף, להעלות את קצב חילוף החומרים ולייעל את תהליך הירידה במשקל. פרט לשינוי התזונתי, ע"פ דיאטת 17 הימים יש להוסיף בכל יום 17 דקות של פעילות גופנית.
החיסרון העיקרי בדיאטת 17 הימים הינו התפריט אשר אמור להתחיל את התהליך, וכדי לספק לגוף סוג של האצה או הנעה הוא כולל מבחר מצומצם מאד של מזונות, כך שבפועל כמות הקלוריות הנצרכת קטנה מאד. במחזורים הבאים כבר ניתן לגוון את המזון מעט יותר, אבל ככלל יש לקחת בחשבון כי דיאטת 17 הימים איננה מתאימה לכל אחד, בשל התכנון המדויק והמוקפד והעדר הגמישות הקולינרית. באותה מידה גם דיאטת קטו, המבוססת על תפריט דל בפחמימות אבל מרובה שומנים, יכולה להתאים לאנשים אשר בשל מצבים רפואיים זקוקים לתזונה קטוגנית, אבל איננה מתאימה לכל אחד.
גם דיאטת דש (Dietary pproaches to Stop Hypertension) שמטרתה להפחית במרכיבים תזונתיים שתורמים לעלייה בלחץ הדם, יכולה לסייע בהורדה של לחץ הדם אבל עבור אנשים אשר זקוקים להפחתה משמעותית במשקל – היא פחות מתאימה. אנשים הסובלים מהשמנת יתר זקוקים לשיטת טיפול יעילה ומבוקרת, שיכולה להיות מתורגמת לאחר מכך לאורח חיים לטובת שמירה על משקל מאוזן ובריא לאורך זמן.
איך בכל זאת יורדים במשקל?
טיפול בהשמנת יתר עבר מהפכה בשנה האחרונה, לאור ההבנה כי הלופ האינסופי של דיאטות כאלה ואחרות שמסתיימות ברובן בעלייה מחודשת במשקל, לא רק שאינו יעיל אלא גורם לתסכול ולמעגל רשע של אכילה רגשית ועלייה נוספת במשקל. אנשים עם עודף משקל מכירים את הנד-נד המייאש על המשקל, ועד כמה זה מוריד את המוטיבציה לראות את המספר מטפס שוב, אחרי שסיימו דיאטה. הבשורה הטובה היא – יש שיטה אחרת. טיפול תרופתי בהשמנת יתר הינו גישת טיפול יעילה ומוכחת מחקרית, אשר תורמת להפחתה משמעותית במשקל בפרק זמן קצר, תוך פיקוח רפואי וליווי תזונתי.
המרכז הרפואי ד"ר רז מתמחה בהתאמת תוכנית טיפול אישית לכל אחד ואחת, המבוססת על נתונים גופניים ונפשיים ולוקחת בחשבון מחלות רקע והעדפות של המטופלים. תהליך הטיפול כולל תרופות להורדה במשקל אשר ניתנות בשילובים שונים ובמינונים שונים, כדי למקסם את תוצאות הטיפול ולהפחית תופעות לוואי.
ד"ר רז מפקח על תוכניות הטיפול והמרכז זמין 24/7 לכל שאלה או בעיה של המטופלים. צוות של דיאטנים קליניים מלווה כל אחד ואחת תוך ביצוע התאמות תזונתיות ומתן כלים ליישום לאורך זמן, על מנת לשנות הרגלי התנהגות ולאפשר שמירה על המשקל החדש לאורך זמן. וכך מגיעים מטופלים רבים שכבר ניסו אינספור דיאטות כגון דיאטת 17 הימים ואף הגיעו לכדי מחשבה על ניתוח בריאטרי, ומוצאים סוף סוף גישת טיפול שבה הקילוגרמים אכן נושרים, בצורה מבוקרת ומפוקחת.
חשוב להבין כי מסגרת טיפול תומכת הינה קריטית להצלחת תהליך ירידה במשקל באמצעות תרופות. זריקות ההרזיה שהפכו להיט מככבות עכשיו בשוק השחור, או ניתנות במרשם ללא תוכנית טיפול מסודרת, אבל זהו מתכון לכישלון נוסף. ליווי של רופא המתמחה בטיפול בהשמנת יתר ומכיר את התרופות והטיפול בהן, מגדיל באופן דרמטי את סיכויי ההצלחה של הטיפול, לטובת משקל בריא ומאוזן לטווח הרחוק.
שאלות ותשובות
למי מתאים טיפול תרופתי בהשמנת יתר?
תרופות להורדה במשקל ניתנות לאנשים עם BMI מעל 30 או מעל 27 עם גורם סיכון נוסף הקשור בהשמנת יתר, כאשר בשנה האחרונה נכנסו לשימוש גם תרופות שניתנות באישור מיוחד החל מגיל 12 ומתאימות כטיפול בהשמנת יתר אצל מתבגרים.
איך מתחילים טיפול תרופתי בהשמנה?
הצעד החשוב ביותר לקראת טיפול תרופתי בהשמנה הינו פניה למרפאה אשר מתמחה בטיפול בהשמנת יתר באמצעות תרופות, להתאמת הטיפול הנכון, היעיל והבטוח ביותר.