מהו סוג ההשמנה שיכול להגן על הבריאות שלכם?
השמנה היא השמנה היא השמנה. כל סוגי ההשמנה מזיקים לבריאות באותה מידה. האמנם? ממש לא.
השמנה אגסית נחשבת מזיקה פחות לבריאות וע"פ מחקרים – במידה מסויימת אף עשויה להוות גורם מגן מפני מחלות שונות.
אבל האם יש לנו שליטה על צורת ההשמנה ומה אם בכל זאת עודף השומן בירכיים מפריע לנו? אז יש מה לעשות.
אתם אגס או תפוח?
השמנת יתר יכולה להתבטא בצורה שונה בהתבסס על סוג הגוף ובהתאם לכך יש לה השלכות בריאותיות שונות.
חשוב לציין שכל עודף שומן בגוף, ללא קשר למבנה הגוף, עלול להגביר את הסיכון לבעיות בריאותיות שונות, אבל ישנם הבדלים בין צורות ההשמנה השונות.
אחד הסיווגים המסייעים להגדיר את צורה ההשמנה מבוסס על מבנה הגוף: השמנה אגסית והשמנה תפוחית.
- השמנה תפוחית – השמנה בצורת תפוח מאופיינת בהצטברות עודפת שומן סביב הבטן, ויוצרות צורה "תפוחית" או עגולה. נהוג להגדיר מבנה גוף זה גם בתור השמנה ביטנית, או "כרס בירה" וכיום ידוע כי זהו סוג ההשמנה המסוכן ביותר. ע"פ ההערכות אצל שליש מהישראלים ניתן למצוא היקף מותניים במידה מסוכנת ובארה"ב נמצא כי קיימת עלייה של כ-30% בשכיחות השמנה בטנית בקרב גברים ונשים. ואיך מודדים השמנה בטנית? עם סרט מידה. ההגדרה להשמנה בטנית היא היקף מותנים מעל 102 ס"מ לגברים ו-88 ס"מ בנשים. נתון מדיד נוסף הינו היחס שבין היקף המותניים להיקף הירכיים (WHR – Waist-Hip-Ratio), המחושב כאשר מחלקים את היקף המותניים בהיקף הירכיים. תוצאה של WHR הגדול מ- 1.0 בגברים והגדול מ- 0.8 בנשים הינו מדד להשמנה.
ומהי המשמעות של השמנה בטנית? מכיוון שהשמנה זו, שלא כמו השמנה אגסית, מורכבת מקמת שומן עמוקה, הרי שהיא נוטה להיות עמידה יותר לאינסולין בהשוואה לשומן תת עורי.
בנוסף שכבת שומן זו מפרישה רמות גבוהות יותר של חומרים המעוררים תהליכים דלקתיים, שעשויים להסביר את הקשר ההדוק שבין עליה ברקמת השומן והגברה בתהליכי הדלקת בגוף.
כיום ידוע כי דלקת הינה מרכיב חשוב בהתפתחות של סוכרת וטרשת נפוצה.
בנוסף מחקרים רחבים מצאו כי השמנה בטנית נמצאה כבעלת המתאם הגבוה ביותר למחלות לב וכלי דם, יותר מאשר BMI גבוה, והיא כשלעצמה תורמת במידה רבה להתפתחות תסמונת מטאבולית, סוכרת סוג 2 וכבד שומני.
- השמנה אגסית – השמנה בצורת אגס כרוכה בהצטברות רבה יותר של שומן סביב הירכיים, הירכיים והישבן, ויוצרת צורה של אגס. לסוג זה של השמנה יש סיכון נמוך יותר לסיבוכים מטבוליים בהשוואה להשמנה בצורת תפוח. יתרה מכך, ע"פ מחקרים שונים נראה כאילו השמנה אגסית מהווה הגנה מסוימת מפני מחלות שונות, אם כי עדיין חשוב לזכור כי גם השמנה אגסית עשויה לתרום לבעיות שרירים ושלד ומגבלה בניידות. שומן המאוחסן בפלג הגוף התחתון (בצורת אגס) הוא בדרך כלל שומן תת עורי, שנמצא מתחת לעור ופעיל פחות מבחינה מטבולית מהשומן הבטני.
האם השמנה אגסית מאפיינת רק נשים?
אכן החלוקה המסורתית הגסה קובעת כי השמנה תפוחית היא מנת חלקם של גברים ואילו השמנה אגסית מאפיינת נשים בלבד.
כיום ידוע כי גם נשים לוקות בהשמנת כרס, כלומר מבנה תפוחי, אבל שכיחות השמנת אגס גבוהה אצלן בהרבה.
הסיבה לכך היא שנשים נוטות לעלות במשקל בצורת אגס עקב גורמים הורמונליים וגנטיים.
אסטרוגן, הורמון המין הנשי העיקרי, ממלא תפקיד בחלוקת השומן ונשים נוטות לרמות גבוהות יותר של אסטרוגן אשר תורם לאחסון שומן בירכיים, בישבן ובירכיים. בנוסף, גורמים גנטיים יכולים להשפיע על מיקום השומן בגוף.
חלק מהנשים נוטות גנטית לאגור יותר שומן בפלג הגוף התחתון, מה שמוביל למבנה גוף בצורת אגס.
שינויים הורמונליים במהלך גיל ההתבגרות, ההיריון והמנופאוזה יכולים גם הם להשפיע על פיזור השומן, ותורמים למבנה אגסי של הגוף.
השמנה אגסית – בעיה מול המראה
למרות שצורת ההשמנה בפלג הגוף התחתון קשורה בפחות סיבוכי תחלואה מאשר השמנה תפוחית, חשוב לזכור כי כל עודף משקל איננו בריא.
בנוסף, אנחנו יודעים כי אידאל היופי הנפוץ, אשר מקודם ברשתות החברתיות בעוצמה, הוא של דקיקות הגוף, מותניים צרים, ישבן חטוב וירכיים דקות.
נשים עם השמנת יתר בצורת אגס עלולות להיאבק בדימוי גוף שלילי, ולהשוות את עצמן לרעה לאידיאלים החברתיים הללו, באופן שמשפיע על ההערכה העצמית והביטחון שלהם.
לעתים רבות השמנה אגסית מופיעה דווקא בגיל מבוגר יותר, בעיקר לאחר גיל המעבר ונשים מרגישות שהן מאבדות שליטה על מבנה הגוף והמשקל וכבר אינן מזהות את הגוף במראה.
טיפול בהשמנת יתר צריך לכלול גם את הפרמטרים הללו ולסייע לנשים לחזור למבנה הגוף שהן מכירות ושלמות איתו.
רוצה לחזור למשקל תקין?
הטיפול בהשמנה, בין אם השמנה אגסית או כל השמנה אחרת, הוא מאתגר ומורכב. כיום ידוע כי להשמנה גורמים רבים אשר מרביתם אינם נמצאים כלל בשליטתנו.
אם בעבר נהוג היה לייחס לאנשים שמנים העדר מוטיבציה וכוח רצון, הרי שכיום ברור כי גנטיקה, הורמונים, מנגנוני שובע ומחלות שונות תורמים משמעותית להשמנה והשליטה בהם קשה ביותר.
טיפול תרופתי בהשמנה הוא גישת טיפול חדשנית, אשר עוקפת רבים מהמכשולים הללו ומצליחה לקדם תהליך הרזיה מבוקר ויעיל.
תרופות כמו לומיירה, סקסנדה או אוזמפיק, נחשבות יעילות מאד בטיפול בהשמנה, כחלק מתוכנית טיפול מקיפה הכוללת פיקוח רפואי וליווי תזונתי, עד להשגת המטרה.
אם אתם מסתכלים במראה וחווים תסכול, או חוששים מפני תחלואה נילווית למצבי השמנה, דעו כי דיאטה היא לא מה שהייתה פעם.
דווקא גישת נון דיאט לאורח חיים בריא, בתהליך טיפול מסודר ובסיוע תרופות הרזייה בתחילת הדרך, יכול להשיג את היעד שלא הצלחתם להגיע אליו שנים לפני כן.