איך מתמודדים עם השמנת יתר ודיכאון?
השמנת יתר היא מחלה שכבר הפכה למגיפה בעולם כולו, עם שיעורים גדלים והולכים. לצידה, מתרחבת מגיפה עולמית נוספת – שכיחות הדיכאון נמצאת בעלייה ומוגדרת המגיה של המאה ה-21.
חמור מכך, קיים קשר בין שתי המגיפות הללו וידוע כי בין השמנת יתר ודיכאון יש יחסים גומלין הדדיים ולעתים על מנת לטפל במחלה אחת, יש צורך להידרש גם לשנייה, ועדיף מוקדם ככל הניתן.
חשוב לזכור כי השמנת יתר ודיכאון שתיהן מחלות מסכנות חיים, כל אחת בפני עצמה והטיפול חייב להיות רפואי ומשולב.
ועכשיו במספרים – מהי שכיחות השמנת יתר ודיכאון?
ע"פ נתוני ארגוני הבריאות בעולם – דיכאון משפיע על כ-3.8% מאוכלוסיית העולם, שמתורגם לכ-280 מיליון אנשים.
קיימת שכיחות גבוהה יותר בקרב נשים (6%) בהשוואה לגברים (4%), כאשר השכיחות עולה עם הגיל ו- 5.7% מאלו מעל גיל 60 חווים אותו.
ומה לגבי השמנת יתר? נכון לשנת 2024, השמנת יתר משכיחה בקרב יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם.
השכיחות העולמית של השמנת יתר בקרב מבוגרים יותר מהכפילה את עצמה מאז 1990, ובקרב ילדים ובני נוער, היא גדלה פי ארבעה באותה תקופה.
ניתן לראות אם כך שבשתי המחות יש עלייה משמעותית ומדאיגה וכאשר מתייחסים אל הקשר בין השמנת יתר ודיכאון מוצאים תמונה מטרידה אף יותר.
מה הסיכונים במצבי השמנת יתר ודיכאון?
מצב של השמנת יתר הוא מחלה מסכנת חיים, כאשר ידוע כי אנשים שמנים חיים פחות שנים בהשוואה לאנשים ללא השמנה, וחשופים לתחלואה שונה, כגון:
- מחלות לב וכלי דם – השמנת יתר מעלה משמעותית את הסיכון ללקות במחלות לב, לרבות מחלת עורקים כליליים, התקף לב ושבץ מוחי. עודף שומן בגוף עלול להוביל ליתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות ודלקות, אשר תורמים לבעיות קרדיווסקולריות.
- סוכרת סוג 2 – קיים קשר חזק בין השמנת יתר לסוכרת מסוג 2. עודף שומן, במיוחד שומן בטני, גורם לתנגודת לאינסולין ושמקשה על הגוף לווסת את רמות הסוכר בדם.
- בעיות נשימה – השמנת יתר עלולה לגרום לדום נשימה בשינה, מצב בו הנשימה נעצרת שוב ושוב ומתחילה במהלך השינה.
- הפרעות שרירים ושלד – עודף משקל גוף גורם ללחץ נוסף על העצמות והמפרקים ומוביל למצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית, במיוחד במפרקים נושאי משקל כמו הברכיים והירכיים.
- סרטן – השמנת יתר קשורה לסיכון מוגבר למספר סוגים של סרטן, כולל סרטן השד, המעי הגס, רירית הרחם וכליות.
- מחלות כבד – השמנת יתר היא גורם סיכון עיקרי למחלת כבד שומני לא-אלכוהולי (NAFLD), שעלולה להתקדם למצבים חמורים יותר כמו שחמת וסרטן הכבד. פגיעה בכבד, שאמון על ניקוי רעלים בגוף, היא מסוכנת.
- בעיות פוריות – אצל נשים השמנת יתר עלולה להוביל לאי-סדירות במחזור החודשי, אי פוריות וסיבוכים במהלך ההיריון כגון סוכרת הריונית.
- בריאות הנפש – בתחום הנפש קיים קשר בין השמנת יתר ודיכאון, חרדה ודימוי עצמי נמוך. חשוב לזכור כי דיכאון כשלעצמו הוא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת.
צרה כפולה – איך מתמודדים?
השמנת יתר ודיכאון קשורים זה בזה באופן הדוק, כאשר כל מצב עשוי לתרום להתפתחות והחמרה של השני, בכמה מנגנונים:
- גורמים ביולוגיים – גם השמנת יתר וגם דיכאון קשורים לרמות מוגברות של דלקת בגוף. דלקת כרונית יכולה להשפיע על תפקוד המוח ומצב הרוח, ועלולה להוביל או להחמיר דיכאון. בנוסף השמנת יתר עלולה להוביל לשינויים הורמונליים, כולל שינויים ברמות האינסולין, הלפטין והקורטיזול, שעלולים להשפיע על ויסות מצב הרוח ולתרום לדיכאון. בכיוון ההפוך – דיכאון יכול להשפיע על הורמוני הלחץ, להשפיע על התיאבון ועל חילוף החומרים.
- גורמים התנהגותיים – בשל הירידה באנרגיה ובמוטיבציה, דיכאון מוביל לרוב לתזונה לקויה ולחוסר פעילות גופנית, שהם גורמי סיכון משמעותיים להשמנה. לעומת זאת, השמנת יתר עלולה לגרום לרמות אנרגיה נמוכות ולירידה במוטיבציה, להפחית עוד יותר את הפעילות הגופנית ולהנציח מעגל של עלייה במשקל ודיכאון.
גם בתחום ההשפעה על השינה קיים קשר הדדי – השמנת יתר עלולה לגרום לדום נשימה בשינה ולהפרעות שינה אחרות, בעוד שדיכאון קשור לעתים קרובות לנדודי שינה או שינת יתר.
- גורמים פסיכולוגיים – השמנת יתר עלולה להשפיע לרעה על דימוי הגוף וההערכה העצמית, ולהוביל לתחושות של בושה, אשמה ובידוד חברתי. רגשות אלו יכולים לתרום לדיכאון או להחמיר אותו. מנגד, דיכאון יכול להוביל לעלייה במשקל באמצעות אכילה רגשית והפחתת פעילות גופנית, ולהשפיע עוד יותר על דימוי הגוף. בנוסף אנשים הסובלים מהשמנת יתר מתמודדים לעתים קרובות עם סטיגמה ואפליה חברתית, שעלולות לייצר לחץ ודיכאון.
טיפול דחוף ומקיף – לשיפור איכות החיים
מטבע הדברים איכות החיים של אנשים שסובלים מהבעיה הכפולה של השמנת יתר ודיכאון היא ירודה ביותר.
אבל מעבר לאיכות החיים – במקרה של בעיה כפולה הרי שטיפול הוא ממש מציל חיים ואסור להזניח את המצב.
אצל אנשים אלו חשוב מאד לפנות אל מרפאה לטיפול בהשמנת יתר, על מנת להתוות תוכנית טיפול בפיקוח רפואי וליווי תזונתי.
כדי לקצר את משך הטיפול מומלץ להיעזר בתרופות הרזיה כגון מונג'רו או רזין, שיכולות לסייע לאנשים להוביל תהליך הרזיה מהיר וממוקד.
במקרה של אנשים בדיכאון הטיפול התרופתי מסייע כפליים, כיוון שרבים מהן מצויים ממילא במצב של חוסר מוטיבציה לנהל דיאטה, אבל תרופות הרזייה עוקפות את המכשול הזה ופועלות במנגנון של השראת שובע ודיכוי תיאבון וכך מקדמות את ההרזיה.
אז אם בסביבתכם אנשים עם משקל עודף ודיכאון – הפנו אותם לטיפול, זו העזרה החשובה שניתן לתת להם.