גם אתם שומעים יותר ויותר את המונח מיקרוביום? בצדק. בשנים האחרונות מבין המדע את תפקידם המכריע של חיידקי המעיים בתהליכים שונים ובתפקוד מערכות בגוף, כולל הקשר בין חיידקי מעיים והשמנה.
ההבנה הזו פותחת צוהר חשוב אל עולם שעד כה היה נסתר ושאלה שניקרה במוחם של אנשים וחוקרים רבים – מדוע יש אנשים בעלי נטייה להשמנה שפשוט לא מצליחים לרדת במשקל?
מדוע אדם אחד אוכל את אותו מזון של אדם אחר אבל הגוף שלו מגיב שונה לחלוטין? מדוע דיאטה זהה תשפיע אחרת על שתי נשים שונות?
אכן אחד ההסברים החשובים טמון בקשר בין חיידקי מעיים והשמנה וכדאי להבין אותו לעומק.
נעים מאד – המיקרוביום שלך
המעי האנושי הוא ביתם של טריליוני מיקרואורגניזמים, הידועים ביחד בשם מיקרוביום המעיים.
חיידקים אלה ממלאים תפקידים מכריעים בתפקודים כגון עיכול, מערכת החיסון, תחלואה וגם עודף משקל.
זוהי גם הסיבה לכך שמומלץ להגביר צריכת פרוביוטיקה לאחר נטילת אנטיביוטיקה – אשר הורגת את החיידקים מחוללי המחלות, אבל יחד איתם גם חיידקים טובים ובכך מפרה את איזון המיקרוביום.
אז מה כולל המיקרוביום? מערך מגוון של חיידקים, וירוסים, פטריות ומיקרואורגניזמים אחרים, כאשר ההערכה היא שהמעיים האנושיים מכילים למעלה מ-1000 מיני חיידקים שונים.
הרכב המיקרוביום של המעי מושפע מגורמים שונים, כולל גנטיקה, תזונה, גיל וחשיפות סביבתיות, כאשר אוכלוסייה מגוונת ומאוזנת של חיידקים מסייעת לשמירה על איזון מערכות הגוף וגם על המשקל ולהיפך.
מחקרים רבים חשפו את הקשר בין חיידקי מעיים והשמנה ואת ההשפעה המשמעותית של חיידקי המעי על השמנת יתר.
חיידקי מעיים והשמנה – מה הקשר?
ישנם כמה מנגנונים המקשרים בין חיידקי מעיים והשמנה:
- צריכת אנרגיה – אחד הקשרים בין חיידקי מעיים והשמנה היא האופן שבו חיידקי מעיים משפיעים על השמנת יתר היא באמצעות תפקידם בצריכת אנרגיה בגוף. לחיידקי מעיים מסוימים יש אנזימים המפרקים פחמימות מורכבות וסיבים לחומצות שומן, אשר יכולות להיספג בזרם הדם, ותורמות לצריכת הקלוריות הכוללת. מחקרים הראו שאנשים שמנים נוטים לשיעור גבוה יותר של חיידקי מעיים מסוג מסוים, בהשוואה לאנשים רזים. הרכב החיידקים המשתנה הזה קשור ליכולת מוגברת של מיצוי אנרגיה מהתזונה ועקב כך לצריכת קלוריות מוגברת.
- מצבי דלקת – חיידקי מעיים משפיעים גם על השמנת יתר באמצעות השפעתם על הדלקת והתפקוד המטבולי. חוסר איזון במיקרוביום של המעי, עלול להוביל לעלייה בחדירות המעי ולהעלות מצב דלקתי בגוף, אשר ידוע כבעל קשר להשמנת יתר.
- ויסות תיאבון – המיקרוביום יכול לווסת את התיאבון ואת צריכת המזון באמצעות אינטראקציות עם מערכות ההורמונים והעצבים של האדם. חיידקי המעי מייצרים חומרים שונים המשפיעים על שחרור הורמונים מווסתי תיאבון, כגון גרלין ולפטין. לדוגמא, תסיסה חיידקית מסוג מסוים יכולה לעורר את שחרור הפפטיד YY, אשר מגביר שובע ומפחית את צריכת המזון. בנוסף, חיידקי מעיים יכולים לייצר נוירוטרנסמיטורים, כגון סרוטונין, אשר ממלאים תפקיד בוויסות מצב הרוח והתיאבון, וממילא אנחנו מכירים את הקשר בין השמנת יתר ודיכאון. שיבושים במסלולים מיקרוביאליים אלו יכולים לתרום לאכילת יתר ולעלייה במשקל.
מה חיידקי המעיים אוהבים ולא אוהבים לאכול?
תזונה היא גורם מכריע בהרכב ותפקוד מיקרוביום המעיים.
דפוסי תזונה שונים יכולים לקדם צמיחה של קהילות חיידקיות ספציפיות, ואלה בתורן משפיעות על הבריאות המטבולית ומסבירות חלק ניכר בקשר שבין חיידקי מעיים והשמנה.
-
דיאטות עשירות בשומן
תזונה עתירת שומן וסוכרים מזוקקים, שמאפיינת פעמים רבות את העולם המערבי, פוגעת במגוון המיקרוביאלי ומסייעת לשגשוג חיידקים הקשורים להשמנה.
בנוסף, תזונה דלה בסיבים תזונתיים, המהווים מצע חיוני לחיידקי מעיים מועילים, פוגעת גם היא באיזון החיידקי ותורמת להשמנת יתר.
-
דיאטות עשירות בסיבים
לעומת זאת, דיאטות עשירות בסיבים תזונתיים, כמו פירות, ירקות ודגנים מלאים, מקדמת מיקרוביום מעיים מגוון ומאוזן.
הסיבים משמשים כפרה-ביוטיקה, מספקים הזנה לחיידקים מועילים ומקדמים ייצור של חומצות שומן קצרות SCFAs.
אלה קשורות בשיפור חילוף החומרים של גלוקוז, הפחתת דלקת ותחושת שובע מוגברת, ומורידות את הסיכון להשמנה.
מחקרים הראו שלאנשים הצורכים דיאטות עשירות בסיבים יש שפע גבוה יותר של חיידקי מעיים המאפיינים מבנה גוף רזה יותר.
רק אני והמיקרוביום שלי
אז איך נתייחס יפה יותר אל המיקרוביום, גם לצורך תפקוד כללי תקין וגם לאור ההבנה לגבי הקשר בין חיידקי מעיים והשמנה? הנה כמה טיפים:
- פרוביוטיקה – הגבירו צריכת פרוביוטיקה, בעיקר אם אתם נוטלים אנטיביוטיקה. הפרוביוטיקה נמצאת בתוספי אבל גם בתזונה כגון יוגורטים מועשרים וירקות כבושים בבית.
- סיבים – הגדילו צריכת סיבים תזונתיים, המצויים בפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות, כדי לשמור על מיקרוביום מאוזן ולהפחית סיכון להשמנת יתר. הסיבים אינם מתעכלים במעי הדק אלא מגיעים למעי הגס שם הם מותססים על ידי חיידקי המעי ומייצרים חומצות שומן קצרות. אלה משמשות כמקור אנרגיה לתאי המעי הגס, מפחיתות דלקת, משפרות את הרגישות לאינסולין ומקדמות תחושות שובע, ובכך מסייעות בניהול משקל.
- מזון מעובד – כמה שפחות. מזון מעובד, שלעיתים קרובות עשיר בסוכרים מזוקקים, שומנים לא בריאים ותוספים מלאכותיים, יכול להיות בעל השפעות מזיקות על המיקרוביום של המעי. מזונות אלו בדרך כלל חסרים סיבים תזונתיים וחומרים מזינים חיוניים אחרים, התומכים בצמיחה של חיידקי מעיים מועילים. יתרה מכך, התוספים והחומרים המשמרים המצויים במזון מעובד יכולים להזיק עוד יותר לרירית המעיים, להגביר את חדירות המעיים ולקדם מצבי דלקת, אשר יכולים לתרום להפרעות מטבוליות, כולל השמנת יתר ועמידות לאינסולין.
- פעילות גופנית – כמה שיותר. הוכח שפעילות גופנית סדירה משפיעה לטובה על הרכב המיקרוביום של המעי, משפרת את המגוון החיידקי ומסייעת בעקבות זאת לאיזון המשקל.
הקשר בין מיקרוביום לתרופות הרזיה
גם תרופות לטיפול בהשמנה כגון לומיירה או וויגובי, יכולות להשפיע על המיקרוביום של המעי, וזה בתורו יכול להשפיע על יעילותן ותופעות הלוואי האפשריות.
ישנן תרופות אשר יכולות לקדם את הצמיחה של קהילות מיקרוביאליות המשפרות את השפעות הירידה במשקל, ולעומת זאת שימוש לא נכון בתרופות הרזיה עלול לשבש את שיווי המשקל הטבעי של המיקרוביום ולפגוע בבריאות ובתהליך ההרזיה.
זוהי רק סיבה נוספת להקפיד כי טיפול תרופתי בהשמנה יינתן רק ע"י רופא שמתמחה בטיפול בהשמנה, במסגרת מרפאה מסודרת לטיפול בהשמנת יתר.