איך מגיעים לתחושת שובע ולמה יש כאלה שאינם נהנים ממנה, מדוע תופעה פיזיולוגית שאמורה להיות מובנת מאליה לא מתקיימת אצל חלק גדול מהאוכלוסייה וכיצד ניתן לפתור את זה?
מספר דברים שצריך לדעת על רעב, תחושת שובע ומה שביניהם:
סיימתם זה עתה ארוחה דשנה במסעדה, פתחתם את החגורה ושחררתם כפתור במכנסיים. אתם מפוצצים, או בהגדרה יותר עדינה ופחות עממית: שבעים, אין לכם שום צורך לאכול עוד. מבחינת רובכם, השובע הוא ככל הנראה תופעה מובנת מאליה: רציתם לאכול, אכלתם, לא בא לכם יותר לאכול, סוף הסיפור.
יש אנשים שמתקשים לשבוע. שני השלבים הראשונים מתקיימים בגופם – הם רוצים לאכול והם גם אוכלים. הבעיה היא שלב ג'. של תחושת שובע הם לא מגיעים, ואם כן, זה קורה לפרק זמן קצר בלבד. ואז הם חוזרים לשלב א' וב' ונכנסים ללופ שגורם להשמנה.
מדוע זה קורה ואיך ניתן לעצור את זה? לפני ההסבר, כדאי להבין מהו, בעצם, שובע וכיצד הוא נגרם.
כשהמוח משדר שצריך להפסיק
לגוף שלנו מערכת עצבים היקפית, שנמצאת מחוץ למערכת העצבים המרכזית. היא נקראת "מערכת רצונית", משום שהיא מעבירה מסרים למוח ומהמוח לשאר חלקי הגוף. בין האותות שהיא קולטת נמצאים גם אלה שמעבירים חיישני האנרגיה התאיים. אם חיישנים אלה מזהים כי רמת האנרגיה בגוף שלנו נמוכה, הם מעבירים למערכת העצבים ההיקפית אותות של רעב וזו משדרת אותם למערכת העצבים המרכזית.
ההיפותלמוס, אזור שנמצא בקדמת המוח, אחראי על תפקודים חיוניים רבים, במיוחד אכילה ושתייה. הוא גם זה ש"מחליט" עבורנו מהי כמות המזון הדרושה. האכילה גורמת לטמפרטורת הגוף לעלות, וכשהיא עולה באזור ההיפותלמוס הוא משדר לגוף שהאכילה אינה נחוצה יותר. לדבר הזה קוראים תחושת שובע.
אנשים רבים אינם מצליחים להגיע לתחושת שובע, וגם אם כן, זה קורה לפרקי זמן קצרים בלבד. התוצאה מכך שאדם אינו חש שצרך מספיק אנרגיה מגיעה לידי ביטוי בצריכה מוגברת שמביאה להשמנה ועלולה להיות מסוכנת. אם בעבר נחשבה השמנה לתופעה שמונעת מבחירה ("לא תאכל, לא תשמין"), היום כבר ברור שיש לה גורמים רבים שאינם תלויים בהחלטה כזו או אחרת.
יש תופעות נפשיות או לחצים יומיומיים, אך התופעה הנפוצה ביותר היא דווקא גנטיקה. כן, כן, יש כאלה שמסיבות פיזיולוגיות פשוט לא יכולים לדעת מהו שובע. לכן הם לא מפסיקים לאכול – ולפיכך גם להשמין.
לתדלק בלי להפסיק
כדי להמחיש את הנקודה באופן ברור יותר, חשבו על פעולת תדלוק הרכב. נורית האזהרה מסמנת לכם שאתם צריכים דלק, קרי אנרגיה. אתם תרים אחרי תחנה, שהיא המקור לאנרגיה שלכם. ברגע שמצאתם, אתם מתחילים לתדלק. הטנק מתמלא, וברגע שהגיע לחלקו העליון אקדח המילוי קופץ. עכשיו, כולנו נותנים עוד לחיצה קטנה על האקדח כדי לוודא שהמכל אכן מלא. אם האקדח קופץ שוב, זו מבחינתכם עדות מוחצת למלאות.
אצל אנשים שמתקשים יותר להרגיש תחושת שובע, ככל שהקיבה מכילה יותר מזון, כך גדל פוטנציאל ההתרחבות שלה, דבר שגורר עמו צורך להכיל עוד יותר מזון. אם חוזרים לאנלוגיית תחנת הדלק, במקרה הזה האקדח עשוי, אמנם, לקפוץ, אבל לחיצה נוספת עליו מאשרת שהמכל לא התמלא ויש להמשיך להזינו. כך יוצא שאתם צריכים לתדלק יותר משהתכוונתם, מה שהופך את המילוי ליקר יותר. ו"יקר" פירושו תוספת עודף משקל לגוף.
אלא שזה לא נגמר בעלייה במשקל. השמנה חושפת ללא מעט תהליכים שליליים בגוף, מכאבים פיזיים בברכיים ובגב, למשל, ועד ללחץ דם גבוה, כולסטרול ברמות חריגות, סוכרת ועוד שלל תופעות רפואיות מסוכנות. חוסר תחושת שובע מאותת לגוף שיש צורך להתחיל טיפול.
תרופות לטיפול בהשמנת יתר: להגיע לתחושת שובע
אחת הדרכים האפקטיביות כיום להתמודדות עם תחושה של חוסר שובע היא תרופות עבור טיפול בהשמנת יתר, שניתנות באמצעות מרשם ובפיקוח רופא המתמחה בטיפול בהשמנה. התרופות הללו מתפעלות קולטנים שמשדרים למרכז השובע במוח.
ההיפותלמוס מקבל פקודה והאדם מרגיש מלאות ומפסיק לאכול. ישנן תרופות הפועלות במנגנון נוסף- גורמות במקביל גם להתרוקנות איטית של הקיבה – דבר הגורם לתחושת מלאות לאורך זמן במהלך היום ומעלה את תחושת השובע.
תוך כמה זמן זה קורה? הרעב בטיפול תרופתי בהשמנה נעלם באופן אינדיבידואלי. הדחפים והצורך לאכול נבלמים, והמטופל מרגיש תחושה של מלאות לאחר ארוחה רגילה. טיפול תרופתי בהשמנה הוא שיטה בטוחה ומבוקרת יותר מדיאטות "כסאח", שברובן אינן מחזיקות לטווח ארוך.
מותר לכם להרגיש רעבים, אבל אם אינכם יודעים שובע, דעו שייתכן שייתכן ויש לכם בעיה שדורשת התערבות רפואית
רז הגואל הינו רופא מומחה העוסק ברפואה למעלה מ-15 שנים. מתמחה בהענקת טיפול רפואי מותאם אישית בהשמנת יתר