טיפול בהשמנת יתר

השמנה הפכה למגיפה והיא דורשת טיפול!

חשוב לדעת שהשמנה מוכרת בישראל ובמרבית מדינות העולם כמחלה כרונית, והיא הגיעה לממדים של מגיפה כלל עולמית של ממש.

וכמו בכל מחלה כרונית, רשויות הבריאות מכירות בצורך הרפואי עבור טיפול בהשמנה.

עודף משקל והשמנת יתר הם מושגים המתייחסים למצב בו היחס בין משקל הגוף לגובה, עולה על היחס הנחשב כתקין, וזאת עקב אגירה של עודפי שומן ברקמות.

המדד המקובל להערכת השמנת יתר ועודף משקל הוא מדד מסת הגוף, או בקיצור: BMI, והוא מחושב על ידי חילוק משקל הגוף (מספר הקילוגרמים) בגובה בריבוע (במטרים).

על פי הנוסחה של מדד מסת הגוף, משקל תקין נע בין BMI 18.5 ל- BMI 24.9, עודף משקל מוגדר כ- BMI בין 25 ל- 29.5 והשמנת יתר מוגדרת כ – BMI מעל 30.

נתונים שפורסמו על ידי משרד הבריאות מצביעים על כך שבארץ, כמעט רבע מכלל האוכלוסייה סובלת מהשמנה וכמעט כל אדם שני מתמודד עם בעיה של עודף משקל.

יש לה השלכות קשות על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. מסיבה זו רשויות הבריאות מכירות בכך כי טיפול בהשמנה דורש התייחסות רפואית.

טיפול בהשמנת יתר – מהם היסודות לטיפול רפואי יעיל?

בין אם אנחנו חווים השמנת יתר או עודף משקל, ברמה הבסיסית ביותר המשקל שלנו נקבע על ידי האיזון בין כמות האנרגיה שאנו מכניסים לגוף וכמות האנרגיה שאנו מוציאים – כלומר האוכל שנאכל והקלוריות ממנו שנשרפות.

כשאנו שורפים יותר קלוריות ממה שאנו אוכלים, נרד במשקל.

כשאנו אוכלים יותר ממה שאנו שורפים, נעלה במשקל.

לכאורה זוהי משואה פשוטה, אולם חוקרים גילו כי השמנה היא בעצם עניין מורכב הרבה יותר, משום שלגוף יש מנגנונים מורכבים הקשורים זה בזה לוויסות המשקל.

אחד ממנגנונים אלו הוא ההורמון לפטין המופרש מתאי השומן.

המוח מזהה את רמת הלפטין בגוף ומשתמש במידע כמעין ברומטר: כשאין מספיק לפטין, הגוף לכאורה זקוק ליותר מזון.

רמה נאותה של לפטין היא סימן שאכלנו כפי שהיינו צריכים, והמוח יגרום לתחושת שובע.

אולם הבעיה היא, שהרבה אנשים עם השמנת יתר ועודף משקל מגלים עמידות ללפטין.

מוחם אינו מזהה כראוי את רמת הלפטין בגוף, ו"חושב" שיש מעט מידי לעומת הכמות האמיתית שהופרשה.

כתוצאה מכך, אדם שהוא "עמיד ללפטין" ימשיך לחוש רעב, במצב בו אדם ללא עמידות ללפטין ירגיש שובע.

הלפטין הוא אחד מהמנגנונים העיקריים בו טיפול בהשמנת יתר רפואי ומקצועי מתמקד, אך הוא לא היחיד.

זהו רק אחד מתוך מנגנונים שונים שמווסתים את המשקל, וכל חריגות במנגנונים אלו יכולה להקשות על הירידה במשקל ועל השמירה על המשקל החדש לאורך זמן.

מהם היסודות של טיפול רפואי בהשמנה וכיצד תרופות יכולות לסייע לרדת במשקל ביעילות? על כך במאמר שלפניכם.

טיפול בהשמנהטיפול בהשמנת יתר – הקשר הגנטי

מנקודת מבט אבולוציונית, יש יתרון בצבירת שומן עודף.

לאורך כל ההיסטוריה האנושית, אנשים היו חשופים לתקופות של מחסור ורעב, ולאילו שצברו שכבת שומן היה סיכוי טוב יותר לשרוד תקופות אילו לעומת אנשים שלא צברו שומן.

הבעיה היא שההסתגלות האבולוציונית הזאת, שאולי הצילה את אבות אבותינו בזמנים קשים, פוגעת בנו עכשיו.

אך זה לא אומר שנטייה מוקדמת להשמנה תתבטא בוודאות בהשמנת יתר או עודף משקל.

גם העובדה שהאוכלוסייה כיום היא במשקל גבוה יותר מזה שבדורות הקודמים מראה על כך שהגנים הם לא הכל בסיפור.

מדובר בשינוי סביבתי שעשה את ההבדל הגדול.

נטייה גנטית לעודף משקל או השמנת יתר תבוא לידי ביטוי רק בסביבה מסוימת.

כשאנו חיים בחברה של עבודה יושבנית ומוקפים בארוחות זולות, שופעות בקלוריות וזמינות בכל מקום – אז הגנטיקה יכולה לשנות הרבה.

גורמים נוספים להשמנה

  • סביבה – אורח החיים המודרני משפיע בצורה דרמטית על השמנת יתר והוא גורם עיקרי לעודף משקל מצטבר שהולך ועולה עם השנים. אנחנו חיים בסביבה עם זמינות גבוהה למזון מתועש ומעובד בעל צפיפות קלורית גבוהה, עם גישה של אכול כפי יכולתך והגדל בשקל תשעים. מסעדות למזון מהיר נמצאות בכל פינה והפיתוי גדול. בנוסף רבים מאיתנו מנהלים אורח חיים יושבני הכולל בילוי שעות רבות במשרד בלי לקום מהכסא, תוך נשנוש בורקסים תוך כדי ישיבות ובשעות לילה מאוחרות. גם בבית אנחנו מבלים שעות רבות מול המסך כבר מגיל הילדות, רבים מאיתנו לא מקפידים על פעילות גופנית במידה מספקת וכל אלה מובילים לעליה רצופה ומתמדת במשקל הממוצע של האוכלוסייה בארץ ובעולם.
  • מחלות – ישנן תסמונות שונות כגון תסמונת קושינג, תסמונת השחלות הפוליציסטיות או דום נשימה בשינה אשר תורמות להשמנת יתר באמצעות שיבוש חילוף החומרים וייצור מוגבר של הורמונים המקשה על ירידה במשקל.
  • תרופות – ישנן תרופות רבות הידועות כתורמות להשמנת יתר, כגון תרופות פסיכיאטריות, סטרואידים, הורמונים ועוד. עם זאת חשוב מאד שלא להפסיק טיפול תרופתי גם אם תופעת הלוואי שלו היא השמנה, ללא התייעצות עם רופא מטפל.
  • הורמונים – שיבוש בפעילות של הורמון השובע לפטין והורמון הרעב גרלין יכול להביא למצב של רעב מוגבר וצריכה מזון גדולה אשר גורמים לעליה במשקל.
  • סטרס – רבים מאיתנו מנהלים את מירוץ החיים במתח מתמשך, שידוע כגורם סיכון ממשי להשמנת יתר. מצבי סטרס מעלים את רמות הקורטיזול והאינסולין, הורמונים שמביאים להשמנה, ובמקביל עלולים לגרום לאכילה רגשית.

מדוע קשה לנו לרדת במשקל?

כל מי שסובל מהשמנת יתר, יודע עד כמה קשה לרדת במשקל.

למעשה עד לשנות ה-90 נחשבה השמנה לעניין התנהגותי לחלוטין, והתפיסה היתה שתהליך הרזיה הינו פועל יוצא של כוח רצון בלבד.

לפני כעשרים שנה החלו רופאים בארצות הברית לשנות את הגישה ולהבין שהשמנת יתר היא מצב מורכב ולמעשה מדובר במחלה שיש לטפל בה בדרכים רפואיות.

הסיבות העיקריות לקושי לרדת במשקל:

  • מטבוליזם – לאחר כל דיאטה שאנחנו עושים קצב חילוף החומרים בגוף מואט. משמעות הדבר היא שככל שנעשה דיאטות לא מבוקרות, כך נגרום להאטה בקצב חילוף החומרים ובכל פעם נצטרך לאכול פחות כדי לרזות. גזירה שקשה לעמוד בה.
  • הורמונים – מחקרים הוכיחו כי בעת דיאטה חלים שינויים בהפרשת הורמוני הרעב והשובע בגוף המתבטאים בצניחה של הורמון השובע לפטין ועליה בהורמון הרעב גרלין. לכן אם אתם חשים שדווקא כאשר אתם מבקשים לרזות אתם רעבים יותר – זה לא בראש שלכם. כלומר זה כן, במוח… המוח מזהה את רמת הלפטין בגוף ומשתמש במידע כמעין ברומטר: כשאין מספיק לפטין, הגוף לכאורה זקוק ליותר מזון. רמה נאותה של לפטין היא סימן שאכלנו כפי שהיינו צריכים, והמוח יגרום לתחושת שובע. אולם הבעיה היא, שהרבה אנשים עם השמנת יתר ועודף משקל מגלים עמידות ללפטין. מוחם אינו מזהה כראוי את רמת הלפטין בגוף, ו"חושב" שיש מעט מידי לעומת הכמות האמיתית שהופרשה. כתוצאה מכך, אדם שהוא "עמיד ללפטין" ימשיך לחוש רעב, במצב בו אדם ללא עמידות ללפטין ירגיש שובע.
  • מוטיבציה – אין מה לעשות, דיאטה זה קשה. ולהתמיד בה לאורך זמן עוד יותר קשה. בנוסף, במצבים שבהם אנחנו חווים האטה בדיאטה, כך יורדת המוטיבציה שלנו להמשיך בה ואנחנו מרימים ידיים.
  • תפיסות שגויות – ישנן הרבה מאד מיתוסים ותפיסות שגויות שמונעים מאיתנו לרזות. החל מהרגלי אכילה משובשים כמו אכילה לא מודעת מול מסכים, דרך ספירת קלוריות בצורה שגויה שרק גורמת להשמנה ועד הרגלי חיים כמו שינה מועטה שתורמים להשמנת יתר.

על איזה צורך רפואי טיפול בהשמנה עונה?

הרבה מעבר לעניין האסטטי, לעודף משקל ולהשמנה יש השלכות הרות גורל על הבריאות.

נתחיל מזה שהשמנה מהווה את גורם המוות החמישי בעולם, ובנוסף היא ידועה כגורם עיקרי למחלות כרוניות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן, דיכאון קליני, הפרעות שינה, בעיות נשימה ובמערכת השלד ועוד.

לכך מתווספים מחקרים המצביעים על העובדה שאנשים שמנים יחלו מוקדם יותר במהלך חייהם.

גם הסיכון לתמותה מוקדמת גדול פי 50%-100% בהשוואה לאנשים עם משקל גוף תקין.

בפועל, זה מתבטא בירידה של 8 שנים לערך בתוחלת החיים אצל אנשים בעלי BMI גדול מ- 40, ורק בישראל 4,046 איש מתים בכל שנה כתוצאה מהשמנת יתר

גם הסיבות להשמנת יתר מתקשרות לצורך הרפואי של טיפול בהשמנה.

זה מכבר הוכח מחקרית כי השמנה היא מחלה שאינה חולפת מעצמה, משום שהיא נובעת מתפקוד לקוי של מנגנונים פיזיולוגיים-הורמונליים-גנטיים ומשיבוש האיזון בין מנגנוני השובע והרעב בגוף.

זאת גם אחת הסיבות לכך שמרבית הדיאטות לא עוזרות, ומחקרים מראים, כי בין 65-95% מהאנשים שמצליחים לרדת במשקל עולים הכל בחזרה.

לכן כיום ההבנה היא שרק החלטה לרדת במשקל והסתמכות על כוח הרצון לרוב לא יספיקו.

השמנה היא הרבה מעבר לצריכת מזון מעובד עתיר קלוריות, אורח החיים המודרני המערב שעות רבות של ישיבה במשרד ובבית וחוסר בפעילות גופנית.

ההתערבות צריכה להיות מקיפה, ולתת בראש וראשונה מענה רפואי, תזונתי ולעיתים גם פסיכולוגי, מה גם שחשוב להתחיל טיפול בהשמנה מוקדם ככל שניתן.

כיצד טיפול תרופתי בהשמנה יכול לסייע?

בישראל יש מגוון תרופות המאושרות ע"י משרד הבריאות וה- FDA עבור טיפול בהשמנת יתר, לטווח ארוך ולטווח קצר, כאשר כל תרופה עובדת במנגנון שונה, ורופא המתמקצע בתחום הטיפול ההשמנה יכול לשלב ביניהן, כדי למקסם את יעילות הטיפול.

כך למשל, יש תרופה שמשפיעה על כימיקלים המופרשים במוח ובכך גורמת לאנשים לתחושת מלאות גם כשהם אוכלים מעט.

לעומתה, יש תרופה שאינה נספגת בגוף ולכן היא אינה משפיעה על המוח.

במקום זאת, היא נקשרת לתאי השומן במערכת העיכול ומונעת משומנים להיספג בגוף.

המינון הרגיל של תרופה זו יכול להפחית את כמות השומן הנספגת בכ- 30%.

תרופה חדשנית נוספת, מהווה נגזרת סינטטית של ההורמון ,GLP-1 המופרש בתגובה לאכילת מזון ופועל כמווסת תיאבון, בדומה להורמון, החומר הפעיל שבתרופה פועל במוח באזור המעורב בוויסות התיאבון ובהאטת קצב התרוקנות הקיבה והגברת תחושת המלאות.

היעילות והבטיחות של תרופה זו הוכחו במספר מחקרים קליניים ארוכי טווח, והיא נחשבת לחוד החנית בתחום של טיפול בהשמנת יתר.

התרופה נמצאה כיעילה גם לירידה במשקל וגם לשמירה על המשקל החדש, בקרב מבוגרים וילדים.

בנוסף, קיימת קטגוריה של תרופות ללקיחה לטווח קצר, שפועלות לדיכוי התיאבון.

הן אינן מאושרות לטווח ארוך לא בגלל נושא של בטיחות השימוש, אלא בגלל שלא נעשו עליהן עדיין מחקרים ארוכי טווח כדי להוכיח את יעילותן.

משרד הבריאות אישר את השימוש של תרופות לירידה במשקל עבור אנשים עם מדד מסת גוף (BMI) גדול מ- 30, או עבור אנשים עם BMI 27 אם יש להם מחלות הקשורות להשמנה כגון סוכרת סוג 2 או מחלת לב.

מדד מסת הגוף מהווה אמת מידה המבוססת על הגובה והמשקל.

BMI בטווח הנורמה הוא בין 18.5 לבין 24.9, כאשר 25-29.9 זה מצב של עודף משקל, וכל מה שמעל הוא בגדר השמנת יתר.

טיפול בהשמנת יתר במסגרת מרפאת מומחים

טיפול תרופתי בהשמנה הוא לא "תיקון מהיר" של הבעיה.

מדובר בתרופות כרוניות כמו אלו לטיפול בסוכרת או יתר לחץ דם, משום שהשמנת יתר מוגדרת בעצמה כמחלה כרונית, והפיזיולוגיה שגורמת לאדם מסוים להפוך לשמן לא נעלמת מעצמה.

הפסקת הטיפול התרופתי אחרי זמן קצר לרוב תגרום לעלייה חוזרת במשקל, כך שאם רזינו 10 קילו אך העלנו הכל תוך שנה, הטיפול לא ממש סייע.

אך טיפול לטווח ארוך לאו דווקא אומר שאנשים ייקחו את אותה התרופה למשך כל החיים, ויש אפשרות לשינויים בין תרופות, או להפסקות בין הטיפולים.

טיפול תרופתי שניתן במסגרת של מרפאה רב- תחומית לטיפול בהשמנה נמצא מחקרית כיעיל מאוד, משום שבמסגרת פורמלית שכזו, מומחים מתחומים שונים של הטיפול בהשמנה, בונים עבור כל מטופל מסגרת טיפול מקיפה ומותאמת אישית, והם מלווים אותו באופן צמוד להצלחה.

התוכנית כוללת אבחון רפואי מקיף לזיהוי הטריגר האינדיבידואלי להשמנה מתוך שלל הגורמים האפשריים, התאמת תוכנית תזונתית על ידי אנשי מקצוע, כאשר המטרה היא להשיג ירידה במשקל ושינוי בסגנון החיים באופן ארוך טווח, כדרך לשמירה על תוצאות הטיפול לכל החיים.

טיפול בהשמנת יתר במסגרת מרפאה מקצועית, נוגע גם בנושא של אכילה רגשית, משום שאנשים הנוטים לאכול רגשית זקוקים להחזקה מקצועית צמודה מאוד, מאחר והם נוטים להרגיש בחוסר שליטה ובסטרס.

במצב זה טיפול באכילה רגשית עשוי לשלב, יחד עם הטיפול התזונתי והשינוי באורח החיים, גם תרופות המונעות כמיהה, חשקים ומחשבות על אוכל, שיכולות לתרום משמעותית להצלחת הטיפול.

המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה בראשות ד"ר רז הגואל מציע תוכנית טיפול בהשמנת יתר ממוקדת, בליווי אישי של מערך תומך המשלב צוות מקצועי – רפואי, תזונתי ורגשי – לשינוי אורחות חיים ושימור התוצאות לאורך זמן.

המרכז מהווה בית חם ועוטף לאלפי סיפורי הצלחה של מטופלים, הודות למערך טיפול בהשמנת יתר ותמיכה מקצועית, יחס אישי וביטחון שהצוות מעניק למטופלים.

שלבי הטיפול במרפאה כוללים:

  • אבחון – האבחון כולל בדיקה גופנית מקיפה באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, בשילוב תשאול מוקפד להבנת המצב הגופני והנפשי, ההיסטוריה הרפואית, מחלות רקע וטיפול תרופתי כרוני, לצורך תפירת תכנית טיפול מותאמת אישית.
  • מעקב אישי – ד"ר רז נמצא בקשר אישי עם כל מטופל ומטופלת לכל אורך שלבי הטיפול, והמרכז זמין 24/7 לצורך מענה וטיפול בשאלות שונות בזמן אמת. בנוסף המטופלים יכולים לעקוב אחר התיק האישי שלהם באפליקציה ייעודית של המרכז המספקת עדכונים שוטפים בזמן אמת לגבי מצבם של כל מטופל ומטופלת.
  • טיפול משולב – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה מציע תרופות חדשניות ייחודיות שנמצאות בקידמת המדע בתחום הירידה במשקל ואנחנו מתמחים בתפירת פרוטוקול טיפולי שכולל שילובי תרופות לטובת העלאת האפקיטיביות של הטיפול והשגת תוצאות מקסימליות.
  • הפחתת תופעות לוואי – אחת הסיבות העיקריות לנשירה של מטופלים מהטיפול הינה תופעות לוואי שאינן מטופלות כראוי ובזמן. אצלנו במרכז לטיפול בהשמנה שמים דגש על התאמת המינון המדויק של התרופה הנכונה למטופל, בצד שינויים תזונתיים ומעקב קבוע, שמסייעים במניעת או מיזעור תופעות לוואי. בנוסף, המרכז עומד לרשות המטופלים בזמינות של 24/7 כך שכל תופעת לוואי תטופל מיידית, בזמן אמת.
  • תכנית תזונתית בליווי אישי: מטופלי המרכז מקבלים ייעוץ, טיפול וליווי שוטף על ידי תזונאי/ת קליני/ת תוך התאמת תוכנית תזונה אישית שתתייחס למכלול ההיבטים המרכיבים את חיי המטופל.

כל זאת בשילוב של מכלול אפשרויות טיפול בהשמנת יתר, לאימוץ אורח חיים בריא ולשימור התוצאות לטווח הרחוק. הטיפולים מתבצעים בשיטות ייחודיות ובטכנולוגיות חדשניות המתקדמות ביותר בעולם הרפואה.

לקבלת פרטים נוספים לחצו כאן:

תכנית הטיפול בהשמנה במרכז הרפואי

שאלות ותשובות - טיפול בהשמנת יתר

השמנת יתר נחשבת לגורם המוות החמישי בעולם, והיא גורם סיכון לסוכרת, מחלות כלי דם, לחץ דם גבוה, סוגי סרטן שונים, דום נשימה בשינה, בעיות מפרקים ועוד.
עודף משקל נמדד ע"פ ה- BMI שלנו, מסת הגוף, שהוא התוצאה המתקבלת כאשר מחלקים את המשקל שלנו בגובה בריבוע. אם התוצאה היא מעל 30 מדובר בהשמנת יתר.
יש מגוון רחב של תרופות להרזיה שפועלות במנגנונים שונים. חלק מהתרופות פועל על השראת תחושת שובע וחלק על ספיגה מופחתת של המזון בגוף.
טיפול תרופתי בהשמנת יתר מיועד לבעלי BMI מעל 30 או מכל 27 עם גורם סיכון נוסף שקשור בהשמנת יתר. את התרופה ניתן לקבל לאחר אישור מיוחד של משרד הבריאות.
כדי לרדת במשקל בעזרת תרופות מומלץ להגיע למרכז רפואי המנוסה בטיפול תרופתי בהשמנת יתר במסגרת תכנית טיפול רב תחומית, שכולל ליווי רפואי, שילובי תרופות, ניטור תופעות לוואי, שינוי תזונתי וביצוע שינויים בהרגלי החיים.
השארת תגובה