גמילה מסוכר

האם אני מכור לסוכר?

בשנים האחרונות, צריכת הסוכר עלתה באופן דרמטי בעולם המערבי, ואיתה חשש גובר לגבי השפעתו על בריאות האדם.

ידוע כי הסוכר יכול לספק פרץ זמני של אנרגיה ולשפר את הטעם של המאכלים האהובים עלינו, עם זאת צריכה מופרזת של סוכר עלולה לתרום להתפתחות מספר מחלות ובראשן השמנת יתר.

מחקרים מראים שלסוכר יכולות להיות תכונות ממכרות, כיוון שמערכת התגמול של המוח מגיבה לסוכר באופן דומה לחומרים ממכרים, וגורמת לאנשים לחפש עוד סוכר.

אז כיצד תדעו האם אתם מכורים לסוכר?

  1. האם אתם חשים צורך למשהו מתוק כמה פעמים ביום?
  2. האם במצבי לחץ אתם חשים צורך עז לסוכר?
  3. האם אתם לא מסוגלים לוותר על מאכלים מתוקים?
  4. האם לאורך זמן אתם מרגישים צורך להעלות את רמת הסוכר שאתם צורכים?

זהו כמובן לא שאלון מדעי, אבל תשובות חיוביות עשויות להוות אינדיקציה לכך שאולי נדרשת גמילה מסוכר.

למה הסוכר אינו בריא?

גמילה מסוכר נדרשת במצבים שבהם ישנה צריכה מופרזת של סוכר שקשה לשלוט בה.

המשמעויות של מצב זה הן:

  • השמנת יתר – אחד החששות המשמעותיים ביותר הקשורים לצריכת יתר של סוכר הוא עלייה במשקל והתפתחות השמנת יתר. סוכר עמוס בקלוריות ריקות וחסר רכיבים תזונתיים חיוניים, מה שמוביל לעלייה מהירה ברמות הגלוקוז בדם. בצריכה מוגזמת, הגוף אוגר את עודפי הגלוקוז כשומן ובכך נגמרת עלייה במשקל. יתרה מכך, גמילה מסוכר אמורה לשבור את מעגל הרשע אשר לפיו צריכת סוכר מובילה לחשק מוגבר לעוד סוכר וכן הלאה.
  • מחלות כרוניות – צריכת יתר של סוכר נקשרה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן. במצב זה עלולה להתפתח תנגודת לאינסולין, מצב שבו תאי הגוף מגיבים פחות להורמון האינסולין וכתוצאה מכך עולה רמת הסוכר בדם. בנוסף, צריכת סוכר גבוהה קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב בשל השפעתה על לחץ הדם, יצירת מצב דלקתי והעלאת רמות השומנים בדם.
  • בריאות השיניים – סוכר הוא גורם מרכזי לבעיות בריאות שיניים, כגון עששת וחורים בשיניים, אפילו מגיל הינקות. כאשר אנו צורכים מזון ומשקאות ממותקים, החיידקים הנמצאים בפינו ניזונים מהסוכר, ומייצרים חומצות שתוקפות את אמייל השן, ועם הזמן נוצרים חורים בשיניים.
  • חסרים תזונתיים – סיבה נוספת לכך שסוכר אינו בריא לגוף היא שלעתים קרובות הוא מחליף מזונות בריאים. כאשר אנשים צורכים כמויות מופרזות של מזונות ממותקים, הם עלולים לוותר על ירקות, פירות, בשר, דגנים ועוד וכך לצרוך תפריט לא מאוזן ולא בריא.
  • שיבוש מנגנונים – סוכר עלול לשבש את ויסות התיאבון על ידי הפרעה להורמונים השולטים באותות רעב ושובע. הדבר עלול להוביל לאכילת יתר ולקושי בשמירה על תזונה מאוזנת.
  • תנודות אנרגטיות – צריכת כמויות גבוהות של סוכר מובילה לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם, ואחריהן לשפל פתאומי. אפקט רכבת הרים זה לאורך זמן עלול לגרום לעצבנות, עייפות ורצון לצרוך עוד ועוד סוכר.

גמילה מסוכר – איך עושים את זה?

נתחיל מכך שעל מנת לקדם גמילה מסוכר מומלץ להיעזר בצוות רפואי מיומן, אשר יכול ללוות את התהליך ולהציע פתרונות תרופתיים.

למשל, טיפול תרופתי בהשמנה יכול לספק כאן רווח כפול – גמילה מסוכר לצד ירידה במשקל.

תרופות להרזיה מסייעות באמצעות איזון מחדש של מנגנוני הרעב והשובע והפחתת חשקים פתאומיים וכך תורמות לתהליך גמילה מסוכר.

במרכז הרפואי ד"ר רז מנהלים תוכניות הרזיה מותאמות אישית הכוללות טיפול בהשמנת יתר באמצעות תרופות, פיקוח רפואי של ד"ר רז וליווי תזונתי ע"י דיאטניות של המרכז.

בהיבט של גמילה מסוכר, חשוב להבין כי אחת הבעיות העיקריות הינה כי צריכה של סוכר איננה תמיד מודעת וגלויה, ופעמים רבות הסוכר חבוי במזונות ומשקאות מעובדים שונים.

הדיאטניות יודעות להתאים תפריט אשר מסייע לתהליך של גמילה מסוכר ומוביל באופן בטוח ויעיל להפחתה משמעותית במשקל.

כאן מחליפים מעגל רשע במעגל קסמים – ככל שהמשקל יפחת וצריכת הסוכר תרד, כך תרד גם התשוקה לסוכר.

גמילה מסוכר – טיפים

לצד תהליך הטיפול התרופתי, ניתן להיעזר בכמה עצות התנהגותיות:

  • הכל או כלום – נסו להתחיל דווקא מהורדה מוחלטת של סוכר מהתפריט, כולל פירות או תמרים. תופתעו לגלות כמה מהר ייעלם גם החשק לסוכר. לאחר מכן ניתן לחזור בצורה הדרגתית לצריכת סוכר מתונה.
  • קיראו תוויות מזון – כאמור, הסוכר מתחבא גם במאכלים לא מתוקים אז אמצו הרגל לקרוא בקפידה תוויות מזון כדי לזהות סוכרים חבויים.
  • כמה שיותר קרוב לטבע – ככל שהמזון טרי יותר וקרוב למצבו הטבעי, כך הוא יותר בריא ומכיל פחות סוכר. העדיפו ירקות, חלבונים רזים, דגנים מלאים ושומנים בריאים.
  • החליפו מתוקים – לאחר שתחזרו לצרוך תפריט רגיל, העדיפו מתוקים טבעיים כמו פירות או תמרים על פני שוקולד ועוגות.
  • נסו לאזן סטרס – המתח היומיומי קיים בכל מקום ולא ניתן להימנע ממנו, אבל עצם המודעות לכך שמתח תורם לצריכת סוכר יכולה לסייע לכם להימנע מכך. הסטרס גורם לשחרור הורמונים שמניעים אותנו לעבר מזון מנחם, ויישם טכניקות להפחתת מתחים כגון פעילות גופנית, מדיטציה, נשימות עמוקות או עיסוק בתחביבים מנהנים, יכולה למזער את הדחף להתמכר למזון מתוק.

גמילה מסוכר – אל תישארו עם זה לבד

תמיכה סביבתית ומקצועית חשובה מאד בניהול גמילה מסוכר. מרפאות לטיפול בהשמנת יתר יכולות לספק מעטפת תמיכה תרופתית, תזונתית ורגשית כדי לקדם גמילה מסוכר באופן יעיל ומבוקר.

אז אם אתם מתוסכלים מצריכת הסוכר ומהעלייה במשקל בשל כך – פנו למרכז הרפואי ד"ר רז ותתחילו לחיות חיים מתוקים יותר, בלי סוכר.

שאלות ותשובות - גמילה מסוכר

השארת תגובה