השמנת יתר הפכה בשנים האחרונות לבעיה בריאותית רצינית, ובישראל המימדים שלה גדלים גם בהשוואה לשאר העולם. שיעורי הניתוחים הבריאטרים בארץ עולים אף הם, וע"פ הנתונים אחד מכל שישה ניתוחים בריאטרים הוא ניתוח חוזר, למטופלים אשר התקשו לשמור על המשקל ושמנו בחזרה. מדובר בנתונים גבוהים ביחס לעולם, המעידים על הקושי הגדול לרדת במשקל לאורך זמן, גם לאחר הליך כירורגי רדיקלי.
מדוע למעשה כ"כ קשה לרדת במשקל? ומהו ההבדל בין עודף משקל לעומת השמנה? התשובות טמונות במספר מישורים, אבל דבר אחד ברור – הגישה לטיפול בהשמנה השתנתה בעשורים האחרונים, בזכות התקדמות מדעית והבנת המנגנונים שתורמים להשמנת יתר.
לרדת במשקל – הגישה החדשה
עד לשנות ה-90 נחשבה השמנה לעניין התנהגותי לחלוטין. למעשה התפיסה היתה שמי שלא מצליח לרדת במשקל פשוט לא מתאמץ מספיק, כי בסופו של דבר הכל עניין של כוח רצון, לא? אז זהו, שלא.
לפני כעשרים שנה החלו רופאים בכירים בארצות הברית לשנות את הגישה, ולהבין שהשמנה היא בעיה שנובעת מלא מעט סיבות, החל מגנטיקה, מיקרוביום אישי, השפעות הורמונליות, מחלות מטאבוליות, גורמים רגשיים ונפשיים ועוד. נוסיף לזה מזון מעובד וזמין עם יכולת להגדיל בשקל תשעים, אורח חיים יושבני, שעות ארוכות במשרד והרגלי אכילה בעייתיים, וקיבלנו את המתכון להשמנת יתר, עם קושי לרדת במשקל.
על פי מחקרים, מעל 80% מהאנשים שמצליחים לרדת במשקל, חוזרים אליו לאחר זמן מה, והנה קיבלנו לופ אינסופי של דיאטות המלווה בתסכול ותחושת כישלון. בשנת 2013 הושגה בארה"ב פריצת דרך רשמית בתחום הטיפול בהשמנת יתר, כאשר איגוד הרופאים האמריקאי קבע בוועידה שנערכה בשיקגו שהשמנה היא מחלה שיש לטפל בה בדרכים רפואיות.
מדוע חשוב לרדת במשקל?
השמנת יתר היא גורם סיכון למחלות רבות ומהווה את גורם המוות החמישי בעולם. למעשה רבים לא יודעים כי השמנת יתר חולנית נחשבת מסוכנת לבריאות כמו עישון. מחקרים שונים הראו כי גברים ונשים הסובלים מהשמנת יתר חיים בממוצע 8 שנים פחות מאוכלוסיה שלא סובלת מכך. רשימת הבעיות הקשורות להשמנת יתר ארוכה ומגוונת – החל ממחלות מסכנות חיים ועד משמעות נפשית וחברתית קשה.
השמנת יתר הינה גורם סיכון להתפתחות סוכרת, מחלות לב וכלי דם, כבד שומני וסוגי סרטן שונים. מבחינה תפקודית אנשים עם השמנת יתר סובלים בעיות מפרקים בשל עומס היתר המופעל עליהם, התפתחות דליות, כאבים בגב תחתון, בקעים ודורבן בכף הרגל. דום נשימה בשינה נפוץ מאוד בקרב הסובלים מהשמנת יתר, בעיקר בגלל עומס פיזי המופעל על החזה והסרעפת וגורם לתמט רקמות בצוואר במהלך השינה.
בנוסף, להשמנת יתר יש השלכות נפשיות וחברתיות מרחיקות לכת, בעיקר בקרב ילדים אבל לא רק. עודף משקל עלול לגרור הצקות חברתיות, לעג וכינויי גנאי המובילים לא פעם לדימוי עצמי ירוד, שלא בצדק כמובן. פעמים רבות ההערכה העצמית הנמוכה הזו משתרשת ומלווה את האדם במשך חייו, ובכך תורמת למעגל רשע של אכילה רגשית ועליה נוספת במשקל.
מתי כדאי להתחיל טיפול כדי לרדת במשקל?
עודף משקל והשמנת יתר נמדדים על פי מדד מסת הגוף, המחושב כאשר מחלקים את המשקל בגובה בריבוע, והתוצאה שמתקבלת היא ה-BMI שלנו. ערך מעל 27 הוא עודף משקל, מעל 30 כבר השמנת יתר, ובערכים האלו מומלץ לרדת במשקל. מטבע הדברים אנשים בעלי עודף משקל לאורך חייהם כבר מנוסים בדיאטות מסוגים רבים, למודי אכזבות וכישלונות, ובשלב הזה מומלץ לקבל טיפול שיסייע לרדת במשקל, בשל הסיכון הבריאותי הכרוך בכך.
לרדת במשקל – למה זה כ"כ קשה?
כולנו יודעים שכדי להפחית במשקל צריך להוציא יותר קלוריות ממה שמכניסים לגוף, אולם החיים האמיתיים מורכבים הרבה יותר. מחקרים מראים כי אנשים עם השמנה סובלים מפגיעה במנגנונים במוח המווסתים את הרעב והשובע ולכן הם עולים במשקל. ישנן תגובות מטבוליות והורמונליות אשר משפיעות על היכולת לשמור לאורך זמן על התוצאות, גם כשהם מצליחים לרדת במשקל. גורמים נוספים הם דיאטה שאינה מתאימה למטופל ולא ניתן ליישם אותה לאורך זמן, גורמים נפשיים כגון אכילה רגשית, תשוקה למאכלים ורצון לפיצוי עקב הימנעות ממזונות מסוימים.
מסיבה זו, ללא טיפול רפואי מותאם לאיזון מנגנונים אלה, הסיכוי להתגבר לבד על המחלה הוא נמוך. רעב מדומה ואכילה רגשית הם נושאים שמתקשרים אף הם להשמנה. מדובר במצב בו אנו "משתמשים" באוכל לא כדי להשביע רעב פיזיולוגי, אלא כדרך להתמודדות עם רגשות, מחשבות והשתוקקות למזונות ממכרים עד כדי איבוד שליטה, שעלול להוביל לזלילות ולהשמנה.
היום כבר ברור שגם ניתוחים בריאטרים לא מהווים פתרון קסם, ובארץ אחד מכל שישה מנותחים חוזר לנקודת ההתחלה ומבצע ניתוח חוזר. הסיבה המרכזית, כך נמצא, היא שהמטופלים לאחר הניתוח לא נמצאים במסגרת של מעקב מקצועי וטיפול רפואי משלים מתמשך. אדם שלא עשה שינוי תזונתי יתקשה לשמר את התוצאות לאורך זמן, לאור העובדה שהורמוני הרעב חוזרים בשלב מסוים למצבם הראשוני, וגם מטופלים שמצליחים להשיל אחוז ניכר מהמשקל בשנה שלאחר הניתוח, נתקלים בבעיה בטווח הארוך.
לרדת במשקל בשיטת נון דיאט ובלי ניתוח
הרבה מטופלים חשים מתוסכלים ותוהים האם קיים טיפול בהשמנת יתר אשר מאפשר ירידה מהירה במשקל, אבל השאלה האמיתית צריכה להיות איך לרדת במשקל ולשמור על התוצאות לאורך זמן.
כיום ידוע, כי שיטות כמו ספירת קלוריות והגבלות מוגזמות על סוגי המזון אינן יעילות לאורך זמן. לבסוף הן תמיד מובילות "לשבירה", להתקפי אכילה ולעלייה חוזרת במשקל, לרוב עם תוספת שיותר קשה להוריד. המחקרים העדכניים מראים כי אין מתכון אחד להצלחה, וכל מטופל צריך תכנית טיפול אישית שמותאמת לסגנון חייו, להעדפותיו הקולינריות ולהרגלי האכילה שלו, שאותה יוכל ליישם לכל החיים. במקום הגבלות, דווקא אכילה המכילה את כל אבות המזון ומותאמת לצרכים האישיים ולתחושת הרעב, עוזרת לרדת במשקל כי מרגישים מסופקים ובנוסף נמנעים חוסרים תזונתיים.
במקביל, הבנת מנגנוני ההשמנה בצורה מדעית, תרמה לפיתוח טיפול תרופתי בהשמנה שהוא טיפול יעיל ובטוח , שמווסת את מנגנוני הרעב והשובע שיצאו מאיזון. לכן המומחים טוענים כי התרופות הן הקו הראשון וההכרחי בטיפול במחלת ההשמנה.
רופא המתמחה בהשמנת יתר יכול להתאים לכל מטופל טיפול תרופתי אישי ומדויק לצרכיו, בהסתמך על הטריגר האישי שגרם לו להשמנה, זיהוי סיבות רפואיות להשמנה, מחלות רקע והתחשבות בתרופות הקבועות שהוא נוטל. יש תרופות נגד השמנה שאף מסייעות בתהליך טיפול באכילה רגשית, מפני שהן מסוותות את תחושות הרעב והשובע ומאפשרות למטופל להתפנות לטיפול הרגשי.
וכמו בכל טיפול בבעיה כרונית, גם טיפול בהשמנה הוא בעל סיכויי הצלחה גבוהים הרבה יותר, כשמטופל מקבל ליווי צמוד, מעקב ותמיכה מקצועית רב-תחומית רציפה לאורך כל התהליך. מחקרים מראים כי זוהי הדרך לשינוי אמיתי, אפילו לאחר ניתוח בריאטרי, כפי שמצא מחקר חדש בו שילוב של 2 תרופות הפחית משמעותית את הסיכוי לעלייה במשקל לאחר מעקף קיבה.
לרדת במשקל – איך מתחילים?
צוות המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר של ד”ר רז הגואל, מתמחה בטיפול תרופתי ותזונתי מותאם-אישית, והטיפולים מתבצעים בשיטות ייחודיות ובטכנולוגיות חדשניות המתקדמות ביותר בעולם הרפואה, במטרה ללמוד מחדש מהן תחושות הרעב והשובע, לשלב מזונות שהמטופל אוהב כחלק מהתפריט השבועי על מנת להפחית תשוקות פתאומיות ולהתאים תפריט לצרכי המטופל בהתחשב בהוצאתו האנרגטית.
אלפי סיפורי הצלחה של מטופלים, מעידים על מערך טיפול ותמיכה מקצועיים, יחס אישי וביטחון שהצוות מעניק לכל מטופל, המסייעים לרדת במשקל ולשמור עליו לאורך זמן.