אולי זהו הגורם שמעכב את הכניסה שלכם להיריון?
אחד מכל שישה זוגות בישראל מתקשה בכניסה להיריון, כאשר נהוג לומר כי בשליש מהמקרים הבעיה נמצאת אצל האישה, בשליש אצל הגבר ובשליש אצל שניהם או סיבה לא מוסברת.
ישנם גורמים רבים אשר יכולים לגרום לקשיי פוריות וקיים ידוע כי יש גם קשר בין עודף משקל ופוריות וכי זהו הגורם אשר רצוי לטפל בו בשלב הראשון, עוד לפני פנייה לטיפולים.
זוגות רבים מגלים כי ירידה במשקל, בעיקר אצל האישה, מעלה את סיכויי הכניסה להיריון ויכולה למנוע טיפולי פוריות.
אבל לא תמיד זה כ"כ קל והקשר בין עודף משקל ופוריות צריך להיות מטופל ברגישות ובצורה הנכונה.
האם מה שמפריע להורות אלה כמה ק"ג?
זה נשמע מעט פשטני כיוון שקיימים גורמים רבים אשר מונעים כניסה להיריון ובראשם גיל האישה, אבל עודף משקל ופוריות הוא קשר מוכח בשטח וברור כי ירידה במשקל יכולה לסייע בכניסה להיריון, אצל כל זוג במידה שונה.
אי פוריות מוגדרת כמצב שבו אישה מנסה להיכנס להיריון במשך תקופה מסויימת ולא מצליחה, כתלות בגיל שלה:
- עד גיל 35 – לאחר שנה של אי השגת היריון
- גיל 35-40 – לאחר חצי שנה של אי השגת היריון
- מעל גיל 40 – לאחר זמן קצר של אי השגת היריון
לאחר פרק זמן זה מומלץ לפנות לבירור רפואי ובהתאם לממצאים להתחיל טיפולי פוריות, אבל עוד לפני כן וכבר במהלך תקופת הניסיונות ישנם כמה צעדים שמומלץ לעשות כדי להגדיל את רמת הפוריות ובראשם ירידה במשקל.
אם האישה סובלת מעודף משקל או אפילו השמנת יתר, הרי שסביר כי הדבר משפיע על הפוריות שלה, ואלה חלק מהגורמים לקשר בין עודף משקל ופוריות:
- המחזור החודשי – עודף משקל עלול לשבש את האיזון ההורמונלי, ולהוביל למחזורים לא סדירים או אפילו להיעדר מחזור. אי סדירות זו יכולה להשפיע על הביוץ ולהקשות על תהליך הכניסה להיריון.
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות – מצבים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), הקשורה לעיתים קרובות להשמנה, עלולים לשבש את הביוץ ולהפחית את הפוריות. במסגרת התסמונת ניתן למצוא אצל הנשים הסובלות ממנה שחלות מוגדלות, אשר מכילות מספר רב של ציסטות קטנות או זקיקים קטנים. תסמונת שחלות פוליציסטיות נחשבת לאחד הגורמים השכיחים ביותר לאי-פריון והיא אחת הסיבות העיקריות לקשר בין עודף משקל ופוריות שכן נשים רבות עם התסמונת סובלות מעודף משקל.
- הפרעות הורמונליות – רקמת שומן (תאי שומן) יכולה לייצר הורמונים, כמו אסטרוגן, שעלולים להפריע לאיזון ההורמונלי התקין הדרוש לביוץ ולהתעברות. זו סיבה נוספת לכך שנשים עם עודף משקל או השמנה מתקשות בכניסה להיריון.
- איכות ביציות מופחתת – מחקרים מצביעים על כך שהשמנה עלולה להוביל לאיכות ביצית ירודה יותר, ולהפחית את הסיכויים להפריה מוצלחת. איכות ביציות האישה היא אולי הגורם החשוב ביותר בקביעת מידת הפוריות וכאשר היא מופחתת – סביר כי תהיה בעיה להיקלט להיריון.
- סיכון מוגבר להפלה – עודף משקל ופוריות משפיעים גם במהלך ההיריון עצמו והשמנת יתר קשורה לסיכון גבוה יותר להפלה, אולי עקב חוסר איזון הורמונלי או גורמים אחרים המשפיעים על השתרשות העובר והתפתחותו.
- סיבוכים במהלך ההריון – לנשים הסובלות מעודף משקל או מהשמנת יתר יש סיכון גבוה יותר לסיבוכי הריון, כגון סוכרת הריונית, רעלת הריון ולידה קיסרית, שעלולים להשפיע גם על הפוריות בטווח הארוך.
- עודף משקל ופוריות הגבר – אמנם במידה פחותה מאשר הקשר בין עודף משקל ופוריות האישה, אבל השמנת יתר בקרב גברים יכולה לפגוע בפוריות שלהם, אם כי המנגנונים אינם מובנים כמו אצל נשים.
טיפים להגדלת מידת הפוריות
לפני שרצים לטיפולי פוריות, וגם במקביל אליהם, ישנם כמה צעדים שכדאי לעשות באורח החיים כדי להגדיל את סיכויי ההיריון:
- איזון משקל – הפחתת משקל במצבים של עודף משקל או השמנת יתר היא צעד ראשון בדרך להיריון תקין ובריא, במידת הצורך מומלץ לפנות אל מרפאה לטיפול בהשמנה לצורך טיפול מקיף. גם ירידה מתונה במשקל יכולה לשפר את הפוריות. במצבים של עודף משקל גדול או השמנת יתר ניתן לשלב בטיפול תרופות לטיפול בהשמנה.
- תזונה בריאה – התמקדי בתזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. צמצמו למינימום מזון מעובד, חטיפים ממותקים וצריכת יתר של קפאין. הימנעי ככל הניתן משתיית אלכוהול וכמובן מעישון. ככלל תזונה ים תיכונית מומלצת מאד בעת ניסיונות כניסה להיריון.
- פעילות גופנית – פעילות גופנית סדירה מסייעת בשמירה על משקל תקין ומשפרת את מידת הבריאות הכללית. הקפידי על לפחות 30 דקות של פעילות גופנית מתונה ברוב ימות השבוע והימנעי מפעילות גופנית מוגזמת או אינטנסיבית מדי.
- הפחתת סטרס – קשה, אך אפשרי. לחץ נפשי והשמנת יתר הם גורמים שתורמים לאי פוריות, לכן נסי לאמץ טכניקות להפחתת מתחים כמו תשומת לב, מדיטציה, יוגה או תרגילי נשימה עמוקה.
- אורח חיים בריא – בנוסף לכל אלה, נסי לישון מספיק, צמצמי חשיפה לרעלים ולקרינה מוגברת והקפידי על נטילת תוספים שמומלצים ע"י הרופא.
שינויים אלה באורח החיים יכולים לתרום במידה רבה לפוריות ובכל מקרה הם חיוניים לבריאותך הכללית.
למי שמתקשה לאמץ וליישם את העקרונות הללו ובעיקר לרדת במשקל, מומלץ לפנות אל רופא מומחה שיוכל להתוות תוכנית טיפול מקיפה.
במרכז הרפואי ד"ר רז צברו ניסיון רב בטיפול בנשים עם עודף משקל אשר מנסות להיכנס להיריון ורשמו מספר הצלחות לא מבוטלות בתחום.
חשוב לזכור כי ללא קשר לפוריות, כניסה להיריון במצב של עודף משקל איננה מומלצת כי אל הק"ג העודפים מצטרפת גם ההשמנה הטבעית של ההיריון והאישה עלולה למצוא את עצמה במצב לא בריא של השמנת יתר.
אז לטובת פוריות תקינה, היריון תקין וידיים מלאות – פני לעזרה.