טיפול בהשמנה אצל ילדים ובני נוער
השמנת ילדים ובני נוער נמצאת במגמת עלייה משמעותית בעשורים האחרונים, עם 120 מיליון ילדים ברחבי העולם הסובלים מהשמנת יתר. למה זה קורה? הרבה בגלל התזונה המתועשת והמעובדת, אך גם בגלל אורח החיים היושבני וריבוי הזמן מול מסכי המחשב, הסמארטפון, הטלוויזיה או האייפד.
ילדים פחות ופחות קמים ויוצאים החוצה כפי שהיה מקובל בעבר, וזה כנראה משקף את העובדה שכולנו הפכנו לקצת יותר עצלנים. אבל מעבר לעצלות, לעיתים אצל ילדים ומבוגרים כאחד קיימת אכילה שהיא רגשית במהותה, שבעצם ממסכת רגשות לא נעימים שעולים במקום להתמודד איתם בדרכים אחרות.
במאמר נרחיב על ההשלכות הבריאותיות של השמנה ונציג מחקר שמקשר בינה לבין שינויים מוחיים פוטנציאליים בקרב ילדים. כמו כן נסביר כיצד טיפול בהשמנה אצל ילדים, הכולל שינוי תזונתי בשילוב עם תרופות לירידה במשקל, יכול לסייע.
מהן ההשלכות הבריאותיות של השמנת ילדים?
השמנת יתר בילדות מהווה גורם סיכון בריאותי רציני מאוד לילדים. אילו שנמצאים בקטגוריה זו כבר חצו מזמן את הרף של "ילדים מלאים", ורבים מהם מתמודדים עם לא מעט בעיות משמעותיות המהוות גורם מאיים על בריאותם, שאף עלולות להימשך בבגרות.
ההשפעות הבריאותיות של עודף משקל אצל ילדים מציבות רף חדש של אתגרים עבור הרופאים המטפלים. כיום רואים הרבה יותר מקרים של סוכרת סוג 2 בגילאים צעירים, למרות שבעבר זו היתה מחלה שנראתה בעיקר בקרב מבוגרים עם השמנת יתר.
בנוסף, יש מקרים רבים של ילדים ובני נוער הסובלים מעודף משקל או השמנה עם מחלות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם ורמות שומנים גבוהות בדם – אלו הם מצבים בריאותיים כרוניים לא פשוטים, ולכן במקרים לא מעטים טיפול בהשמנה אצל ילדים עשוי לכלול גם טיפול תרופתי, מעבר לשינוי באורח החיים.
השמנה בילדים ובמתבגרים לרוב גם מערבת מצבים כגון דיכאון ופגיעה בדימוי העצמי, שיעור יתר, אקנה, הגדלת שדיים אצל בנים, ואצל בנות – תסמונת שחלות פוליציסטיות ומחזור לא סדיר. בנוסף, השמנה יכולה להוביל לבעיות פרקים, מחלות לב וכלי דם, חסימה נשימתית בשינה, מחלות כבד וסוכרת.
מחקר פיילוט: השמנה בצעירים פוגעת במוח ובמנגנון השובע
לאחרונה צוות חוקרים גילה שינויים במוחם של מתבגרים עם השמנת יתר, ספציפית באזורים האחראיים לשליטה על התיאבון, על רגשות וגם על תפקודים קוגניטיביים. מדובר אומנם במחקר פיילוט בקנה מידה קטן, אולם לדברי החוקרים הממצאים עשויים להסביר את העלייה באחוזי ההשמנה שאנו רואים בעשורים האחרונים, לשנות את הגישה המחקרית בתחום ואף להשפיע על הנושא של טיפול בהשמנה אצל ילדים.
במחקר, השוו החוקרים בין בדיקות MRI מוח של 69 מתבגרים עם השמנת יתר, לבין אלו של 61 מתבגרים בריאים. הם גילו כי בקרב מוחם של המתבגרים עם השמנה היו מרקרים של דלקת במוח (שמקושרת להשמנה עצמה) והיא זו שהובילה לשינויים הקשורים לתגובת המוח להורמון לפטין. הורמון הלפטין מתפקד כ – "הורמון שובע" בגוף.
כשתאי השומן מפרישים לפטין לאחר ארוחה, אנו חשים שבעים ולא ממשיכים לאכול, והתוצאה היא שמירה על משקל תקין, אך כשהמוח אינו מגיב כראוי להורמון לפטין, כמו שקורה במצבי השמנת יתר, כל המנגנון של רעב-שובע נפגע, מה שמתבטא באכילה מוגברת – הרבה מעבר לנדרש, וכפועל יוצא מתרחשת עלייה במשקל.
תוצאות המחקר החדש מצביעות על כך שהשמנה אינה מקושרת למחלות מטאבוליות בלבד (כמו סוכרת) אלא גם להשפעות מוחיות.
אולם חשוב לדעת כי טיפול תרופתי בהשמנה עשוי לסייע לווסת מחדש את מנגנון הלפטין, ובמצבים מסוימים הוא מתאפשר כחלק מפרוטוקול של טיפול בהשמנה אצל ילדים.
לטפל בהשמנת ילדים מוקדם
כיום המומחים מסכימים כי טיפול בהשמנה אצל ילדים ומתבגרים יש להתחיל מוקדם ככל שניתן ובכך להגביל את הנזקים הפיזיים והרגשיים. ללא טיפול, השפעות ההשמנה עלולות להיות הרות אסון ממש, ובכלל, הרבה יותר קל לצאת ממצב של השמנת יתר בגיל צעיר, מאשר להמתין לגיל הבגרות ורק אז לטפל בכך.
הסיכוי של מתבגר שמן להפוך לאדם בוגר שמן הוא גבוה מאוד וקשה לשבור את מעגל הקסמים. כעת, משהחוקרים גילו קשר בין השמנה בילדים לבין מנגנונים מוחיים שיצאו מאיזון, אפשר להיעזר בטיפולים שמחזירים לאיזון מנגנונים אלו.
כשמתחילים טיפול בהשמנה אצל ילדים, כדאי לגשת עם הילד דווקא למרכז המתמחה בטיפול בהשמנה הכולל צוות מקצועי רב- תחומי, מאחר ומחקרים הראו כי תהליך המערב תמיכה מקצועית רב-תחומית עוטפת, מוביל לשיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר. בנוסף, חשוב שהייעוץ התזונתי יינתן ע"י דיאטנ/ית קליני/ת עם התמחות בילדים ובני נוער, שיתמכו בילד/במתבגר לאורך כל התהליך.
אנשי מקצוע רבים מתחום הטיפול בהשמנה מצדדים כיום בתכנית תזונתית המותאמת אישית להעדפות המטופלים הצעירים, ללא הימנעות ממאכלים אהובים, כדי שהם יוכלו ליישם אותה בטווח הארוך ללא מעידות משמעותיות שיובילו להשמנה חוזרת. דיאטנ/ית קליני/ת עם התמחות בילדים ובני נוער יעבדו עם המטופלים על הקניית הרגלים לאורח חיים בריא (כולל תזונה ופעילות גופנית), שיסייעו לחזור ולהתחבר אל מנגנוני הרעב והשובע הטבעיים.
טיפול בהשמנה אצל ילדים באמצעות תרופות
כיום יש רופאים שמתמקצעים בתחום של טיפול בהשמנת יתר, כולל בילדים ובמתבגרים, והם בעלי ידע עדכני בתחום מדע ההשמנה והשימוש בתרופות להרזיה המאושרות על ידי משרד הבריאות. הרופא המומחה ידע להתאים את התרופה ואת המינון לגיל הילד כדי שהירידה במשקל תהיה מבוקרת ובטוחה.
היתרון בטיפול התרופתי, הוא בכך שניתן להתאים תרופות יעילות שעובדות ספציפית על הוויסות מחדש של אותם מנגנוני רעב-ושובע שיצאו מאיזון, שקשורים להורמון לפטין. באופן זה ההורמון ישוב לאותת למוח על תחושת שובע, המוח יחזור להגיב לכך, מה שיוביל להפסקת אכילה מוגזמת.
טיפול בהשמנה אצל ילדים באמצעות תרופות יכול גם להוות טיפול באכילה רגשית, משום שיש תרופות המסייעות למתן מחשבות טורדניות על אוכל, או את אותה כמיהה בלתי נשלטת המאפיינת אכילה ריגשית שמובילה לזלילות.
כך, באמצעות תרופות, התהליך הטיפולי אינו נשען רק על כוח רצון או מאמץ לשלוט ברעב ובדחף לאכול, וכשהילד מרגיש שבע ונינוח, הוא גם פנוי להסתגל לתהליך השינוי התזונתי.
לסיכום
העלייה בהשמנה בקרב ילדים ומתבגרים נמצאת במגמת עלייה, ובהדמיית MRI ניתן לראות אצל חלקם סימנים לפגיעה דלקתית באזורים מסוימים במוח. חוקרים טוענים כי הפגיעה עלולה להשפיע על פעילות הורמון הלפטין שתפקידו לאותת על תחושת שובע והפסקת אכילה.
לטענת המומחים חשוב לטפל בהשמנת ילדים מוקדם ככל שניתן כדי למנוע סיבוכים בריאותיים והחמרתם בבגרות. מומלץ שהטיפול ינוהל על ידי צוות מקצועי רב-תחומי בעל ניסיון בטיפול בילדים, ורופאים המתמקצעים בתחום של טיפול בהשמנה אצל ילדים יכולים לטפל באמצעות תרופות לירידה במשקל המחזירות את מנגנוני הרעב והשובע לאיזון.
רז הגואל הינו רופא מומחה העוסק ברפואה למעלה מ-15 שנים. מתמחה בהענקת טיפול בהשמנה אצל ילדים.